Weekoverzicht Defensie-operaties

Nieuwsbericht | 19-05-2015 | 16:00

Nederlandse F-16's vlogen meer dan 10 missies boven Irak en bombardeerden 20 keer doelen van terreurorganisatie ISIS. Een overzicht van Defensie-operaties van 11 tot en met 17 mei.

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert bezocht het F-16-detachement in het Midden-Oosten. Ook was ze bij de militaire trainers in Irak.

In Bagdad startten Nederlandse instructeurs een medische training en een sniperopleiding voor Iraakse militairen. Ook vervolgden ze daar een commando-opleiding. In Erbil continueerden trainers van de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers een infanterieopleiding voor Peshmerga.

Oekraine

Op Vliegbasis Gilze-Rijen kwamen vanuit Oekraine 6 vrachtauto's met MH-17-wrakstukken aan.

Afghanistan

Voor de NAVO-missie Resolute Support adviseerden Nederlandse militairen Afghaanse leidinggevenden. Doel van de missie is het verder opbouwen van leger en politie. Nederland levert ongeveer 100 militairen aan Resolute Support, waaronder adviseurs, medisch personeel en eenheden op transport en logistiek gebied.

Mali

Tijdens een patrouille in Noord-Mali reden Nederlandse militairen met hun Bushmaster op een geimproviseerd explosief. Niemand raakte gewond. Enkele dagen later raakte een Nederlandse militair wel lichtgewond. Dat gebeurde bij een zelfmoordaanslag op de patrouille die onderweg was om de genoemde Bushmaster te bergen.

Een tweede Nederlandse militair raakte lichtgewond door een ongecontroleerd schot tijdens wapenonderhoud. Hij is behandeld in het Franse hospitaal in Gao en wordt gerepatrieerd naar Nederland.

Chinook-transporthelikopters voerden medische evacuatievluchten uit. Verder brachten de heli's materiaal naar Kidal en maakten ze, net als de onbemande ScanEagle, verkenningsvluchten.

Om een dreigende situatie te bezweren, liet een Apache-gevechtshelikopter zich nadrukkelijk zien bij Menaka.

De inlichtingencompagnie voerde operaties uit in Gao, Ntahaka, Djebok en aan de westzijde van de rivier de Niger.

Burundi

Vanwege een staatsgreep zijn de trainingen van militairen in Burundi tijdelijk gestopt. De trainingen van de ACOTA-missie zijn bedoeld om de veiligheidsdiensten beter te laten werken.

Hennis inspecteert de erewacht op de Johan de Witt.

Minister Hennis inspecteert in Akaba de erewacht.

Antipiraterij

Zr. Ms. Johan de Witt bracht een havenbezoek aan Akaba in Jordanie. Daar reikte minister Hennis de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uit aan de bemanning. Het schip zette vervolgens koers richting Nederland.

Op het Duitse fregat FGS Bayern ondersteunt een Nederlands team van mariniers en vlootpersoneel bij het doorzoeken van verdachte schepen. De Bayern patrouilleerde voor de kust van Somalie en bracht een havenbezoek aan Port Victoria op de Seychellen.

Verschillende beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beveiligden Nederlandse schepen tegen mogelijke aanvallen van piraten.

Operaties binnen het Koninkrijk:

De Van Amstel vertrekt.

De Van Amstel vertrekt.

Caribisch Gebied

Zr. Ms. Van Amstel vertrok vanuit Den Helder naar het Caribisch Gebied. Het schip gaat daar onder meer antidrugsoperaties en kustwachttaken uitvoeren.

Explosieven

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam bijna 50 in actie voor het ruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog en 2 keer voor een geimproviseerd explosief.

Marechaussee

Een migratiecontrolehond ontdekte in een vrachtwagen in Hoek van Holland 9 Albanezen. Zij zaten verstopt tussen een lading ovens. De 40-jarige Poolse chauffeur was op weg naar Engeland. De Koninklijke Marechaussee heeft hem aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Medisch transport

Cougar-transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht brachten 4 patienten vanaf Terschelling naar Medisch Centrum Leeuwarden.