Ridder Tuinman adviseert jonge topatleten

Nieuwsbericht | 19-05-2015 | 16:15

Vertrouw op het team, de mensen om je heen. Zij kunnen het verschil maken, niet alleen op de succesvolle momenten maar zeker ook wanneer alles tegenzit. Dat benadrukte Ridder Militaire Willems-Orde majoor Gijs Tuinman gisteren tegenover een groep jonge topsporters tijdens een masterclass mentale weerbaarheid.

Majoor Tuinman vertelt over zijn ervaringen in Afghanistan.

Sportkoepel NOC*NSF zocht voor deze masterclass speciaal de samenwerking met Defensie omdat de krijgsmacht op het vlak van mentale weerbaarheid over veel kennis beschikt.

Jonge atleten uit allerlei disciplines waren naar de Kromhout Kazerne in Utrecht gekomen om te luisteren en te leren. Niet alleen van Tuinman, maar ook van bergbeklimmer/beroepsavonturier Wilco van Rooijen en paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel.

Naar de masterclass kwamen 50 jonge topatleten.

Cruciaal

Tuinman gebruikte zijn ervaringen als commando in Afghanistan om inzichten te geven in flexibiliteit en veerkracht wanneer er van alles misgaat tijdens een missie. Of in het geval van de sporters, tijdens een wedstrijd. "Voorbereiding is cruciaal. Vertrouw op jezelf en de mensen om je heen. Dat is volgens mij allesbepalend", zei Tuinman.

Doelgericht

De 3 sprekers zeiden dat mentale weerbaarheid is te trainen. Enerzijds door een gedegen voorbereiding, anderzijds door helder voor ogen te houden wat iemand werkelijk wil bereiken. "Je moet jezelf de vraag durven stellen: waarom doe ik wat ik nu doe?, stelde bergbeklimmer Van Rooijen. "Als je daar een zuiver antwoord op kan geven, dan is het mogelijk de top te bereiken."