Schatbewaarder van Toetanchamon in de takels

PERSBERICHT

19 mei 2015

Schatbewaarder van Toetanchamon in de takels

Egyptische topstukken Rijksmuseum van Oudheden op reis

De beelden van Maya, de schatbewaarder van farao Toetanchamon, en zijn vrouw Merit gaan op reis. Met groot materieel en met uiterste zorg zijn de beelden en vele andere Egyptische topstukken van het Rijksmuseum van Oudheden vandaag gereed gemaakt voor vertrek naar Italië. Daar zijn ze binnenkort de blikvangers in het Archeologisch Museum van Bologna. Dat Maya en Merit op reis gaan is een unieke gebeurtenis. Alleen omdat het museum momenteel gesloten is vanwege een verbouwing, kunnen ze tijdelijk uitgeleend worden. Bij terugkomst in 2016 krijgen ze in Leiden een plek in een geheel vernieuwde Egyptische afdeling.

Het Rijksmuseum van Oudheden leent tijdens de verbouwing ruim duizend voorwerpen uit aan musea in binnen- en buitenland waaronder Bologna, New York, Quebec, Leiden en Amsterdam.

In het Archeologisch Museum van Bologna zijn straks zo’n vijfhonderd Egyptische voorwerpen uit het Rijksmuseum van Oudheden te zien. De Egyptische collecties van de twee musea zijn nauw met elkaar verbonden. Zo tellen ze beide prachtige beeldhouwwerken uit de tijd van farao Toetanchamon. Die zijn in de 19de eeuw gevonden in de woestijn bij Sakkara, de begraafplaats van hoge ambtenaren van de oud-Egyptische hoofdstad Memphis. De tentoonstelling ‘EGITTO. Le collezioni di Leiden e Bologna’ (‘EGYPTE. De collecties uit Leiden en Bologna’) brengt de beelden weer samen. De expositie is te zien van oktober 2015 en met juli 2016 en is gemaakt in samenwerking met de Italiaanse tentoonstellingsmakelaar Arthemisia Group.

www.rmo.nl

www.museibologna.it/archeologico

www.arthemisia.it