Gemeente gaat overeenkomsten sluiten met stadsnomaden


De gemeente gaat overeenkomsten sluiten met zogenoemde stadsnomaden. Dit zijn mensen die hun caravan of woonwagen gebruiken om in te wonen. Als zij dit doen op een plek waar dat een tijd lang zonder problemen kan, wil de gemeente afspraken gaan maken met elke volwassene.

Het aantal stadsnomaden neemt toe, mogelijk door de economische crisis en de stagnatie in de bouw. Het gaat in totaal om enkele tientallen inwoners. Soms moet de gemeente mensen verwijderen vanwege overlast of de veiligheid. "Maar het heeft geen zin hen op te jagen", zegt wethouder Roeland van
der Schaaf. "We kiezen nu voor een meer structurele oplossing." Daarbij bekijkt de gemeente voortaan per situatie, groep of locatie of het past op de betreffende plek.

Opduiken
"Je kunt wel zeggen dat we het nooit toestaan. Maar dan duiken ze op een andere plek weer op. Dit probleem leent zich niet voor een principiele aanpak", aldus de wethouder. Overigens wil de gemeente voorkomen dat van het besluit een aanzuigende werking uitgaat.

Overeenkomst
Stadsnomaden verblijven zowel in de openbare ruimte als op particulier terrein. De gemeente vindt dat iedereen die dat wil in de stad moet kunnen wonen in een huur- of koophuis. Als dat niet lukt, is opvang of hulpverlening beschikbaar. Er blijft echter altijd een groep over. Met hen wil de
gemeente overeenkomsten sluiten met daarin rechten en plichten. Zo komt er in te staan welk terrein ze mogen gebruiken en onder welke voorwaarden. Zo'n overeenkomst bestaat al met de stadsnomaden in het zuidwestelijk deel van het Suikerunieterrein.

Gepubliceerd op: 21-05-2015 08.40 uur; Laatst gewijzigd op : 21-05-2015 08.52 uur