ZGT opent bijenstal voor patienten


ZGT opent donderdag 28 mei op feestelijke wijze de nieuwe bijenstal gelegen in de tuin naast de PAAZ-afdeling bij de ziekenhuislocatie Almelo. De bijenstal maakt onderdeel uit van een bijen- en moestuin waar patienten van de PAAZ afdeling tijd kunnen doorbrengen als onderdeel van hun
behandelplan. Ook medewerkers van ZGT zijn actief in de bijen- en moestuin.

Patienten

In ZGT is het afgelopen jaar het nieuwe voedingsconcept Even Eerlijk Eten ontwikkeld. ZGT wil in meerdere mate gebruik maken van biologische, ambachtelijke- en streekproducten voor patienten en medewerkers. Een moestuin past daar goed bij. Op initiatief van Ton Kuipers, anesthesioloog, is
hierop aansluitend een bijenstal gerealiseerd. Kuipers: "Met de aanleg van de bijen- en moestuin is het nu mogelijk om als ziekenhuis zelf eerlijk eten te produceren zoals groente en fruit en eigen honing. De bijenstal is een bijzonder project waar patienten samen met medewerkers op een
duurzame en gastvrije manier invulling aan zullen geven. De inzet van medewerkers voorkomt dat er bij patienten werkdruk komt te liggen op de activiteit." Ook de moeder baby unit (MBU) van de PAAZ afdeling gaat gebruik maken van de bijen- en moestuin. "Patienten van de activiteitentherapie van
de PAAZ werken mee in de moestuin. Moeders van de MBU willen we in de toekomst ook de gelegenheid geven om tijdens hun opname gebruik te maken van de tuin. Gezonde voeding binnen de moeder baby unit is belangrijk en stimuleren wij zeer. De verse groenten uit de tuin kunnen zij dan gebruiken om
hun eigen maaltijden te bereiden. Ook gaan we kaarsen maken als activiteit toevoegen. De was van de bijen leent zich daar uitstekend voor", legt MBU verpleegkundige Miranda Berkelaar uit.

Medewerkers

Om de bijen- en moestuin van ZGT tot een bloeiend en zoemend succes te maken hebben een aantal enthousiaste medewerkers van ZGT de basiscursus bijenhouden gevolgd in samenwerking met de bijenvereniging Almelo. Inmiddels zijn zij verantwoordelijk voor de bijenvolken in de stal. Groente, fruit
en honing uit de tuin kunnen in de toekomst ook aan medewerkers worden aangeboden in de personeelsrestaurants.