Verslag Ecofinraad 12 mei 2015 De 28 ministers van Financien van de ..


Nieuwsbericht | 21-05-2015

De 28 ministers van Financien van de Europese Unie kwamen op 12 mei samen in Brussel voor de Ecofinraad onder leiding van huidig EU-voorzitter Letland. Ze bespraken onder meer het investeringsplan voor Europa en de Implementatie Structurele Hervormingen.

Investeringsplan voor Europa

Op 10 maart jl. heeft de Ecofinraad een Raadspositie ingenomen over het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI). Sinds die besluitvorming hebben er diverse trilogen plaatsgevonden, waar vooral governance en de financiering van de EU-garantie de grootste openstaande punten zijn.
Nederland pleit voor een snelle afronding van de onderhandelingen met het Europees Parlement.

Implementatie Structurele hervormingen

Uit de diepteonderzoeken, onderdeel van de macro-economische onevenwichtighedenprocedure (MEOP), heeft de Commissie geoordeeld dat Frankrijk, Kroatie, Italie, Bulgarije en Portugal kampen met buitensporige onevenwichtigheden en dus scherp in de gaten gehouden moeten worden.

Dit komt overeen met de conclusie van de Commissie dat hervormingen die de lidstaten de afgelopen jaren hebben doorgevoerd hun vruchten beginnen af te werpen, maar dat slechts de helft van de landenspecifieke aanbevelingen wordt opgevolgd. Meer ambitieuze hervormingen zijn noodzakelijk om de
concurrentiepositie van lidstaten op de lange termijn te waarborgen.

Het hele verslag van de Informele Ecofinraad is hier te vinden.

Documenten en publicaties

* BIJLAGE: Verslag Eurogroep en Ecofinraad

Minister Dijsselbloem van Financien stuurt de Tweede Kamer het verslag van de Eurogroep en Ecofin Raad, 11 en 12 mei 2015 te ...

Kamerstuk | 21-05-2015

Meer over het ministerie van Financien

* Organisatie
* Diensten en instellingen
* Contact met Financien

Zie ook

* Europa financieel gezond

Verantwoordelijk ministerie

* Ministerie van Financien