UNIVERSITEIT VOOR HUMANISTIEK OPNIEUW HOOG GEWAARDEERD IN NATIONALE STUDENTENENQUÊTE

Studenten van de Universiteit voor Humanistiek zijn zeer tevreden over hun opleiding, zo blijkt opnieuw uit de uitslag van de Nationale Studentenenquete 2015 (NSE). Op 14 van de 17 thema's waarderen zij hun studie hoger dan het landelijk gemiddelde, net als voorgaande jaren.

De NSE is een jaarlijks terugkerend grootschalig onderzoek onder studenten naar hun ervaringen met de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten. Studenten van de UvH waarderen hun studie in het algemeen op 4,29 op een schaal van 5. De algemene sfeer op de opleiding krijgt een 4,60, en een zeer ruime meerderheid zou de opleiding aanraden bij vrienden, familie of collega's.

De studenten kregen vragen voorgelegd over thema's als `inhoud', `algemene vaardigheden', `wetenschappelijke vaardigheden' en `voorbereiding op de beroepsloopbaan'. Het niveau van de opleiding geven ze een 4,2, net als de mate waarin ze de inhoud stimulerend vinden. Ook zijn ze tevreden over de vaardigheden die ze krijgen aangeleerd. Het aanleren van een kritische houding krijgt bijvoorbeeld een 4,5, het aanleren van communicatieve vaardigheden een 4,4, en het leren analytisch te denken een 4,2.

Ook de docenten scoren goed. Studenten waarderen hun inhoudelijke deskundigheid (4,4), hun betrokkenheid (4,2) en de mate waarin zij inspirerend zijn (4,2).

Over het thema huisvesting in de stad Utrecht waren de studenten minder enthousiast. Hierbij werd lager dan gemiddeld gescoord (2,30).

Ongeveer een derde (185) van de studenten van de bachelor Humanistiek, de master Humanistiek en de master Zorgethiek en Beleid had de enquete ingevuld. De resultaten worden onder andere gebruikt voor de onafhankelijke vergelijkingssite www.studiekeuze123.nl, een initiatief van de Nederlandse overheid en alle universiteiten en hogescholen. Op deze site kunnen aankomend studenten opleidingen met elkaar vergelijken op basis van onder andere de studentenoordelen uit de NSE.

Entree UvH