Drie Utrechtse onderzoekers krijgen prestigieuze Europese subsidie

Utrecht,

21 mei 2015

ERC Advanced Grant

Drie Utrechtse onderzoekers krijgen prestigieuze Europese subsidie

Samenvatting

Drie Utrechtse onderzoekers krijgen een prestigieuze ERC Advanced Grant voor hun onderzoek: Hans Clevers, Frank Holstege en Karl Kuegle. Ze krijgen elk een subsidie van maximaal 2,5 miljoen euro voor baanbrekend onderzoek waarmee ze nieuwe wegen inslaan.

Mini-darmen

Hans CleversHans Clevers, hoogleraar Moleculaire genetica aan de Universiteit Utrecht, ontving zijn eerste ERC-Advanced Grant in 2008 voor de opsporing van en onderzoek naar stamcellen in verschillende volwassen organen met behulp van genetische markers. Met zijn tweede Advanced Grant zal Clevers de organoid-technologie gebruiken om het microbioom (de complete collectie van micro-organismen) en immuunreacties in de menselijke darm-organoids en darmkanker-organoids te bestuderen. Organoids zijn mini-organen gekweekt met behulp van stamcellen. Clevers is werkzaam bij het Hubrecht Instituut. Meer

Aanleg voor ziekten

HolstegeFrank Holstege, hoogleraar Genomics aan de Universiteit Utrecht, ontvangt de subsidie voor zijn onderzoek naar de dynamiek van de genregulatie bij de mens. Afwijkingen in de genexpressie zijn de oorzaak van allerlei verschillende ziekten. Bovendien is recent duidelijk geworden dat aanleg voor veel ziekten samenhangt met de plaats waar transcriptiefactoren aan DNA binden. De resultaten van het onderzoek van Holstege zullen het op termijn mogelijk maken om op basis van de DNA-volgorde het niveau van genexpressie te voorspellen. Dit is van belang om het effect van genetische variatie op gezondheid vast te stellen. Holstege is werkzaam bij het UMC Utrecht. Meer

Muziek in laatmiddeleeuwse hofculturen

KugleKarl Kuegle, hoogleraar Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, gaat met zijn team de rol van muziek in laatmiddeleeuwse hofculturen tijdens de 'lange veertiende eeuw' (1280-1450) onderzoeken op Europese schaal. Hij richt zich hierbij op de muziek in relatie tot drie centrale culturele dimensies: 1. andere kunsten, zoals poezie, beeldende kunst en architectuur; 2. materiele cultuur van manuscripten tot sieraden en kleding; en 3. sociale rituelen van de liturgie tot informele interacties tussen hovelingen.

ERC Advanced Grant

De Europese Unie maakt met de ERC Grants een substantieel budget vrij voor grensverleggend onderzoek dat is geinitieerd door de excellente onderzoekers zelf. Deze persoonsgebonden subsidie is voor vijf jaar en wordt toegekend aan uitzonderlijke en richtingbepalende onderzoekers die zichzelf gevestigd hebben als onafhankelijke onderzoeksleiders.