Positief resultaat Jaarrekening 2014 gemeente Baarn


[IMG]

De gemeente Baarn sluit het jaar 2014 af met een positief resultaat van ruim 1,5 miljoen euro. Het onlangs aangetreden nieuwe college is hier zeer tevreden over. "De voorgaande colleges hebben een stabiele financiele situatie achtergelaten, die ook perspectief biedt voor de toekomst", vindt de
nieuwe wethouder van Financien Theo Stroo.

De gemeente Baarn heeft de afgelopen jaren weer een gezonde financiele positie opgebouwd. De gemeentelijke begrotingen zijn in evenwicht doordat de structurele lasten ook structureel zijn gedekt. Dat blijkt ook uit het positieve resultaat van gemeentelijke Jaarrekening 2014.

Positief resultaat
Het jaar 2014 kende enkele in het oog springende financiele meevallers en tegenvallers. Belangrijke tegenvallers waren het achterblijven van de inkomsten uit bouwleges, kosten voor extra benodigde verkeersmaatregelen en extra kosten voor boomonderhoud, vooral als gevolg van stormschade.
Voordelen behaalde de gemeente op de verstrekkingen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), een BTW-teruggave van het Rijk en de verkoop van het Kringloopcentrum.

Veel van de genoemde voor- en nadelen waren al in de loop van 2014 voorzien. De eventuele structurele gevolgen waren dan ook in de meeste gevallen al verwerkt in de gemeentelijke begroting van 2015. Het resultaat is dan ook in hoge mate incidenteel en wordt toegevoegd aan de algemene reserve.

Reservepositie
De financiele reserves van de gemeente stijgen in 2014 licht tot ruim 25 miljoen euro. Het overgrote deel hiervan is al bestemd voor bepaalde doeleinden en het afdekken van risico's. De vrij besteedbare ruimte bedraagt circa 500.000 euro en is daarmee gering.

Accountantscontrole
De afgelopen weken heeft de accountant de jaarrekening gecontroleerd en heeft hierbij een goedkeurende verklaring afgegeven.

Proces
De Jaarrekening 2014 is op 21 mei 2015 aan de gemeenteraad aangeboden. Tijdens de informatieraad op 3 juni geeft het college een nadere toelichting op het resultaat. Vervolgens debatteert de Raad op 10 juni over de rekening om vervolgens op 24 juni 2015 een definitief besluit te nemen.