Bewonersbrief onderzoek (jeugd)overlast


22 mei 2015

Bij de bewoners van Koggenland 102 t/m 230 (even) is onderstaande bewonersbrief bezorgd:

onderwerp: onderzoek (jeugd)overlast door projectgroep KVO

Beste bewoners en ondernemers,

Vanuit het winkelcentrum Meerland is sinds 2013 een projectgroep KVO (Keurmerk Veilig Ondernemen) gestart. In deze groep zijn verschillende instanties vertegenwoordigd, zoals ondernemers, Politie Zaanstreek-Waterland, gemeente Purmerend en VeiligheidsRegio Zaanstreek-Waterland. Het doel van de
projectgroep is een veilig en leefbaar winkelcentrum voor bezoekers en omwonenden.

Onderzoek naar jeugdoverlast

Enkele weken geleden heeft de projectgroep bij de omwonenden en ondernemers van Winkelcentrum Meerland onderzoek gedaan naar jeugdoverlast. De centrale vraag was of de overlast is toegenomen.
U heeft mogelijk meegedaan aan het onderzoek, daarvoor onze dank. Via deze brief willen wij u informeren over de uitkomsten, wat voor inzet er al is en wat u zou kunnen doen.

Uitkomsten onderzoek

De meerderheid van de ondervraagden ervaart nu minder overlast dan enkele jaren terug. Enkele bewoners - met name in het seniorencomplex Koggenland - ervaren nog wel overlast. De helft van de ondernemers gaf aan overlast te ervaren, vooral van vernielingen aan hun pand. Daarnaast ontvangen
ondernemers klachten van bezoekers dat ze zich onveilig voelen en/of onheus door jongeren zijn benaderd. De ondernemers in `de strip' (van De Boer tot D-Reizen) ervaren weinig tot geen overlast.

Samenwerking met JeugdNetwerkOverleg Purmer

In elke wijk is sinds enkele jaren een JeugdNetwerkOverleg (JNO) actief. In dit overleg worden klachten van jeugdoverlast besproken en vindt afstemming plaats over de aanpak ervan. Het doel van het JNO is de overlast zoveel mogelijk te beperken door een aanpak op maat te organiseren en zoveel
mogelijk jongeren en `klagers' erbij te betrekken.
In het JNO zijn vertegenwoordigers van verschillende instanties betrokken, zoals straathoekwerk, politie en gemeente. In de bijlage vindt u meer informatie.

Alcoholverbod en hotspot

Winkelcentrum Meerland is al onder de aandacht en op deze manieren proberen we de overlast al te beperken:

* enkele jaren geleden is het winkelcentrum als locatie benoemd in een APV-verbod voor alcoholgebruik: iedereen die met drank wordt aangetroffen in en om het winkelcentrum, kan worden bekeurd. Vaak volstaat een waarschuwing.
* daarnaast is het winkelcentrum een `hotspot' binnen het JNO Purmer. Dit houdt in dat Team Buurttoezicht (onderdeel van team Handhaving van de gemeente) een aantal keer per week het winkelcentrum bezoekt. Alle hotspots in de wijk worden op het JNO Purmer besproken.

Hoe nu verder?

Vanuit het KVO wordt samengewerkt met het JNO. Gezamenlijk houden we in de gaten hoe het gaat in het winkelcentrum, zodat we vroegtijdig kunnen ingrijpen. U bent daarbij onze ogen en oren. Als u overlast ervaart of ziet dat jeugd iets vernielt? Meld dit dan bij ons. Bel de politie op
telefoonnummer 0900-8844 of neem contact op met de straathoekwerker, Pieter de Boer op telefoonnummer 06-12200025.
Mocht u willen reageren op deze brief? Bel uw wijkmanager Anja Bonnes via telefoonnummer (0299) 452 452. U kunt ook een van de ondernemers van de projectgroep KVO aanspreken:

* Paula de Groot (bakker)
* Dennis Timp (boekhandel)
* Harry Piet (drogist), ook telefonisch bereikbaar: 06-20000932

Met vriendelijke groet, Anja Bonnes (wijkmanager) en Harry Piet (voorzitter KVO en ondernemer)