Bijna 93% van de zwemwaterlocaties voldoen aan de minimumkwaliteitse..


Bijna 93% van de zwemwaterlocaties voldoen aan de minimumkwaliteitseisen

Bijna 93% van alle officiele zwemwaterlocaties in Nederland voldoet aan de minimumkwaliteitseisen. Dit blijkt uit de rapportage `European bathing water quality 2014' van de Europese Commissie. In de hele Europese Unie is dit 95,1%.

Om mensen gezond en veilig te kunnen laten zwemmen, worden in Europa alle officiele zwemwaterlocaties onderzocht volgens de Europese zwemwaterrichtlijn. In Nederland zorgen het Rijk, provincies en waterschappen voor schone en veilige zwemwateren. De rapportage toont dat het water op
zwemlocaties in Nederland over het algemeen van goede kwaliteit is en er een kleine verbetering is opgetreden ten opzichte van 2013.

Binnenwateren

Desondanks heeft Nederland een relatief hoog percentage zwemwaterlocaties met een slechte kwaliteit (4.9%) ten opzichte van andere Europese landen. De oorzaak is dat Nederland veel meren en plassen heeft. Deze binnenwateren hebben meer last van verontreiniging, waardoor blauwalg bijvoorbeeld
vaker kan voorkomen.

In vergelijking tot de gehele Europese Unie doet Nederland het goed: 96,8% van de Europese kustwateren voldoet aan de minimale eisen en 91,3% van de Europese binnenwateren.

Actuele informatie over officiele zwemplekken is te vinden op zwemwater.nl of via de gratis zwemwater app.