Jubileumexpositie COC in stadhuis


22-05-2015

Het vijfenzestigjarig jubileum van het COC Midden Nederland is de aanleiding voor de tentoonstelling "Durf te leven" in het stadhuis. Foto's, krantenknipsels en verhalen vertellen over het emancipatieproces van de Utrechtse lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT'ers) en
brengen in beeld wat er nu is bereikt.

Voor de LHBT-gemeenschap in Utrecht en omgeving is tussen 1950 en nu veel veranderd. Dat brengt de expositie in het stadhuis duidelijk in beeld. Zo had in 1950 ieder lid nog een schuilnaam en kwam je samen in een anonieme werfkelder uit angst voor de zedenpolitie of om bekenden te ontlopen.
Tegenwoordig verzorgt het COC Midden Nederland voorlichting op bijna alle middelbare scholen in Utrecht, heeft bijna ieder Utrechts verzorgingstehuis een roze loper en bezoeken maandelijks tientallen jongeren onder de 19 jaar een speciaal voor hen georganiseerde bijeenkomst.
Het COC-bestuur is zich bewust van deze ontwikkelingen, maar ziet nog steeds een rol voor de organisatie. "Voor bijvoorbeeld asielzoekers, 50-plussers, mensen met autisme of een beperking of middelbare scholieren kan het nog wel lastig zijn hun weg in de (roze) wereld te vinden."
Op een interactief paneel mag de bezoeker van de tentoonstelling hierover meedenken: wat moet er nog gebeuren en waar moet het COC zich de komende jaren op richten?

De tentoonstelling is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het stadhuis (Korte Minrebroederstraat 2, Utrecht) te zien van maandag 1 juni tot en met donderdag 2 juli 2015.