Een adempauze in Berlijn | Journalist


Journalisten uit oorlogs- of conflictgebieden kunnen een tot drie maanden op adem komen in Berlijn. Een initiatief van Reporters zonder Grenzen en de Duitse taz Panter Stichting.

Het gaat om een beurs voor journalisten uit oorlogs- of crisisgebieden die behoefte hebben om tot rust te komen. Ze kunnen een tot drie maanden in Berlijn verblijven, waarbij het project van Reporters zonder Grenzen en de taz Panter Stichting de reiskosten betaalt, een woonplaats biedt,
zakgeld ter beschikking stelt en gratis openbaar vervoer in Berlijn voor een tot drie maanden.

Deelnemers kunnen zich desgewenst volledig uit het openbare leven terugtrekken en die tijd gebruiken om te schrijven of na te denken. Willen ze het politieke leven in Berlijn verkennen, dan kan dat ook. De organisatoren van het project zullen hen daarbij behulpzaam zijn.

Wie komt in aanmerking?

Journalisten die er even uit moeten. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als ze werkzaam zijn (geweest) in een repressieve omgeving of in oorlogs- of crisisgebied.

Journalisten die door hun werk in het vizier zijn gekomen van staatsveiligheidsdiensten en even in de luwte moeten kunnen verblijven.

Deelnemers moeten in staat zijn minstens in eenvoudig Duits of Engels te communiceren en ze moeten uiteraard kunnen aantonen dat ze voldoende ervaring hebben als journalist. En ze moeten duidelijk de bedoeling hebben na maximaal drie maanden verblijf terug te keren naar hun land.

Kandidaten moeten hun aanvraag via een brief, waarin ze hun situatie beschrijven, plus een curriculum vitae, sturen naar auszeit@reporter-ohne-grenzen.de. En dit voor 30 juni. (I.D.)



Gepubliceerd op 22 mei 2015