Internationale verklaring tegen huisuitzettingen


22-05-2015 Internationale verklaring tegen huisuitzettingen

De Internationale Bond van Huurders (IUT) publiceerde deze week een verklaring tegen huisuitzettingen van huurders en huiseigenaren in Europa: Huisuitzettingen zijn geen oplossing, mensen hebben een dak boven hun hoofd nodig, aldus de IUT in de verklaring.

Met de verklaring toont de IUT zich enerzijds solidair met families die hun huis uit worden gezet vanwege achterstallige huur- of hypotheekbetalingen. Zij zijn het slachtoffer van de financiele crisis en stijgende huisvestingskosten. Huisuitzettingen zouden om die reden koste wat kost
voorkomen moeten worden.

Anderzijds benadrukt de IUT dat 'toegang tot veilige en vaste huisvesting een fundamenteel recht is', dat wordt erkend in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, het Europees Sociaal Handvest, het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie en vele nationale grondwetten.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/dubbelgepakt.jpg Door de economische crisis zijn de huurprijzen in Europa drastisch gestegen. In Belgie bijvoorbeeld met 15 procent sinds 2008. En in Nederland met bijna 10 procent sinds 2013. Tegelijkertijd wordt er door de crisis een stuk minder sociale
huisvesting gebouwd en bezuinigen nationale overheden op hun budgetten voor (volks)huisvesting. Bovendien beperken nationale overheden in Europa de toegang tot sociale huisvesting, door inkomensgrenzen in te voeren of als die er al waren, ze te verlagen.

Gebrek aan betaalbare huisvesting

Kortom: Betaalbare huurwoningen worden onbereikbaar voor de meeste Europese huishoudens, terwijl het fenomeen van achterstallige huurbetalingen overal in opmars is.

Huiseigenaren

Wat betreft huiseigenaren wijst de IUT er op dat velen van hen, met name in Spanje, Cyprus en Ierland, gelokt zijn om te dure huizen te kopen met erg goedkope hypotheken. De crisis zorgde voor massale werkeloosheid in die landen. Veel huiseigenaren werden daarnaast ook slachtoffer van
oneerlijke woekerpolissen en konden hun huis niet meer betalen.

Hypotheek wordt huur

De IUT vindt het 'mortgage-to-rent' (hypotheek-wordt-huur) programma van de Ierse overheid een goede oplossing om huisuitzettingen te voorkomen. Huiseigenaren zonder vermogen worden huurders van hun eigen huis met een vast huurcontract.

Huurbescherming

De IUT vindt verder dat overheden een adequaat antwoord moeten vinden op het probleem van huisuitzettingen en tijdig moeten ingrijpen om huisuitzettingen te voorkomen. Ook moeten zij zorgen voor huur- (en woon)beschermingsmaatregelen, indien die wettelijk gezien ontbreken.

De Nederlandse Woonbond is lid van de International Union of Tenants (IUT).

Zie ook:

* De verklaring van de IUT van 9 mei 2015 (engels)

pages/images/button_terug.gif

Abonnement op persberichten en nieuwsbrieven van de Woonbond

pages/images/button_aanmelden.gif

\ Acties van de Woonbond