Reactie gemeente op rapport Kinderombudsman `Ik kan het (niet) zelf'


22 mei 2015
undefinedGisteren heeft de Kinderombudsman een rapport gepresenteerd over Jeugdhulp onder de titel `Ik kan het (niet) zelf '. Het gaat daarin om de voortzetting van de zorg aan jongeren die 18 jaar worden en overgaan naar de volwassenenzorg.

Enschede & reactie rapport Kinderombudsman

In Enschede herkennen we de problematiek zoals de Kinderombudsman die schetst. In Enschede hebben we daarom wijkteams van 0 - 100+ en extra ondersteuning ingekocht voor de doelgroep 16 - 27 jaar.
Verondersteld wordt dat iemand van 18 zijn handelen volledig kan overzien. Als een kind de dag voor zijn 18e verjaardag de consequenties van zijn handelen niet kan overzien, kan hij dat op zijn 18e niet ineens wel. Wettelijke grenzen lijken en zijn soms harde grenzen, maar in Enschede willen
we die harde grenzen doorbreken en ondersteuning aanbieden die niet per se op de 18e verjaardag eindigt. We hebben als gemeente daarom bewust gekozen voor een werkwijze met brede wijkteams voor de leeftijd 0 - 100+.


Werkwijze

De (jeugd)zorg is per 1 januari jl. aan de gemeente overgedragen. Dat betekent dat we bezig zijn deze werkwijze in te voeren.

Ons uitgangspunt is dat uiterlijk rond de leeftijd van 17,5 jaar beoordeeld wordt of en zo ja, welke ondersteuning nodig is als de client 18 is. We doen dat het liefst nog vroeger, bijvoorbeeld op hun 16e. Zorgaanbieders moeten van ons ook tijdig met het wijkteam afstemmen zodat we met de
jongere in gesprek kunnen over zijn toekomst. Mogelijk is het dan om extra ondersteuning in te zetten om de overgang van 18- naar 18+ te versoepelen. Deze ondersteuning kan tot het 27e levensjaar ingezet worden.

Case uit Enschede in Hart van Nederland

In het item dat Hart van Nederland heeft gemaakt naar aanleiding van het rapport van de kinderombudsman is een case uit Enschede als voorbeeld gebruikt. Dit naar aanleiding van een eerder artikel in Tubantia. De gemeente gaat in verband met de privacy van betrokkenen niet op individuele cases
in, maar wil gezien de publiciteit hierover wel nadrukkelijk aangegeven dat deze case nog in behandeling is. Ook in deze case wordt heel zorgvuldig te werk gegaan en maatwerk geleverd.