Staatssecretaris Klijnsma op bezoek bij buurtteam Ondiep


22-05-2015

Staatssecretaris Jetta Klijnsma bezocht vanmiddag samen met wethouder Jongerius en vertegenwoordigers van andere gemeenten een buurtteam in Ondiep in Utrecht. Ze werden door medewerkers van het buurtteam bijgepraat over wat zij doen om te voorkomen dat mensen te diep in de schulden raken.
Hierbij werkt het buurtteam nauw samen met andere partijen, die het gezin begeleiden, maar ook met energieleveranciers en woningcorporaties. Die geven een signaal als ze merken dat huur- of energieschulden bij iemand die in schuldhulpverlening zit dreigen op te lopen.

Staatssecretaris Klijnsma over de Utrechtse aanpak: "Het is iedere keer weer inspirerend om te zien wat gemeenten met de rijksmiddelen doen aan schuldhulp verlening. Hier in Utrecht bijvoorbeeld werpt de vroegsignalering duidelijk vruchten af, het aantal huisuitzettingen is enorm afgenomen."
En over de buurtteams: "Ik was vooral onder de indruk van de betrokken inzet van de mensen die de ondersteuning bieden in de wijk."

In Utrecht kampt een aanzienlijke groep mensen met schulden. Buurtteams spelen een belangrijke rol in het voorkomen van dit probleem. Met hulp van vrijwilligers ondersteunen buurtteammedewerkers mensen in het op orde brengen van hun administratie en inkomen. Zij leren clienten om te gaan met
geld en denken mee in het zoeken naar oplossingen voor problemen die aanleiding zijn van de schuldenproblematiek, bijvoorbeeld verlies van werk of een scheiding. Daarnaast gaat de gemeente met de inwoner aan de slag om schuldregelingen te treffen.