Prinses Beatrix opent ARTZUID 2015

21 april 2015

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opent vrijdag 22 mei de internationale sculptuurroute ARTZUID 2015 in Amsterdam-Zuid. Deze tweejaarlijkse openluchttentoonstelling wordt voor de vierde keer gehouden en heeft de titel `Een vertelling in beelden'.

De opzet is anders dan voorgaande edities. De gastcuratoren Rudi Fuchs en Maarten Bertheux hebben gekozen voor een museale opstelling van de sculpturen. Over een route van 2,5 kilometer door de Apollolaan, Minervalaan naar de Zuidas zijn op open plekken 18 'podia' ingericht. Hier laten 21 internationale beeldend kunstenaars ensembles zien van monumentale sculpturen. Deelnemende kunstenaars zijn onder anderen George Baselitz (Duitsland), Tony Cragg (Verenigd Koninkrijk), Brian Donelly (Verenigde Staten), Klaas Gubbels (Nederland), Mimmo Paladino (Italie) en Jaume Plensa (Spanje).

Naast de tentoonstelling die bezoekers zelf gratis kunnen bekijken zijn er diverse andere activiteiten. Zo worden er dagelijks rondleidingen in het Nederlands en Engels gegeven door kunsthistorici en is er een app met een audiotour beschikbaar. Ook zijn er educatieprogramma's voor scholen. ARTZUID 2015 is te zien tot en met 22 september.

RVD, nr. 105