Eerste oefening inzetprotocol waterberging Volkerak-Zoommeer

21-05-2015 | Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid | persbericht

Op vrijdag 22 mei oefent Rijkswaterstaat, samen met het Waterschap Brabantse Delta, de Veiligheidsregio Midden- en Westbrabant en de betrokken gemeenten binnen de Veiligheidsregio, de waterberging in het Volkerak-Zoommeer.

De organisaties doen dit ieder op de eigen locatie, zoals dat ook bij daadwerkelijke waterberging het geval zal zijn.

De waterberging is onderdeel van het landelijke programma 'Ruimte voor de Rivier' en behelst het opvangen van overtollig rivierwater van het Hollandsch Diep in het Volkerak-Zoommeer. Dit gebeurt bij de verwachting van extreem hoge waterstand op het Hollandsch Diep. De spuisluizen van het Volkerak complex bij Willemstad laten dan een grote hoeveelheid water toe in het Volkerak-Zoommeer. Daardoor stijgt de waterstand op het Volkerak-Zoommeer gecontroleerd en daalt de waterstand op het Hollandsch Diep en het Haringvliet, om daar de wateroverlast te beperken.

Bij deze oefening stroomt geen water. Dit jaar worden alleen de waarschuwingsprocedures en publiekscommunicatie in een beperkte setting geoefend. De resultaten van de oefening worden verwerkt in het inzetprotocol van de waterberging.

Als aan het eind van dit jaar de waterberging wordt opgeleverd staat dit protocol garant voor een gezamenlijke vlekkeloze uitvoering van de waterberging. De verwachting is dat inzet van de waterberging eens in de 1430 jaar nodig is.

Ook in de komende jaren zal worden geoefend. Daarbij zal de opzet groter zijn dan bij deze eerste oefening.

Meer informatie

U kunt voor meer informatie bellen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800- 8002 (gratis). Of kijk op de projectpagina Waterberging Volkerak-Zoommeer.