Bruins Slot: het is crisis in de crisis-GGZ

22/05/2015Bruins Slot: het is crisis in de crisis-GGZ

De laatste tijd krijgt het CDA steeds meer signalen dat in de GGZ de seinen op rood staan. Het is crisis in de crisis-GGZ, aldus CDA zorgwoordvoerder Hanke Bruins Slot. " Er zijn steeds meer verwarde mensen die door hun overlastgevend gedrag zichtbaar zijn op straat, maar die onzichtbaar zijn in de zorg. Dat zijn niet alleen mensen met een psychische aandoening, maar ook verslaafden, mensen met een verstandelijke beperking en dementerende ouderen. Deze mensen zijn slachtoffers, geen daders. Ze horen niet in de cel thuis. Ze krijgen echter niet de zorg die ze nodig hebben, door bezuinigingen, door langere wachtlijsten, doordat er minder bedden beschikbaar zijn."

Op initiatief van CDA, SP en PvdA heeft maandag een rondetafelgesprek over de knelpunten in de ggz plaatsgevonden. Twintig mensen uit de praktijk vertelden over hun dagelijks werk, de toenemende problemen met verwarde mensen. Alle partijen signaleerden in elk geval drie problemen:

- Vermindering van het aantal bedden in instellingen met 30% kan alleen als er goede afspraken worden gemaakt over voldoende ambulante zorg in de buurt. Die zorg thuis is er nu onvoldoende.- Een grote groep verwarde mensen krijgt geen toegang tot de benodigde zorg omdat ze schulden hebben of omdat zorgverzekeraars een verwijzing van bijvoorbeeld een huisarts eisen.

- De openbare geestelijke gezondheidszorg is op dit moment niet geregeld binnen gemeenten. Met de verandering van de Wet Maatschappelijke ondersteuning lijkt de openbare geestelijke gezondheidszorg min of meer verdwenen uit het blikveld van gemeenten.

Bruins Slot: "Tegelijkertijd blijft de minister aangeven dat het allemaal meevalt met wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Hoe kan het dat het CDA dan keer op keer nieuwe signalen krijgt dat mensen lang moeten wachten op hun behandeling? Als de minister niet wil luisteren naar de oppositie, wordt het tijd dat zij luistert naar de mensen uit het veld."