Pluspunten vestigingsklimaat nadrukkelijker in beeld

Gepubliceerd: 22 mei 2015

Pluspunten vestigingsklimaat nadrukkelijker in beeld

De Noord-Veluwe is voor bedrijven een aantrekkelijk gebied om zich te vestigen. De gemeenten in de regio gaan de pluspunten nadrukkelijker onder de aandacht brengen. Hiervoor werken zij samen met ondernemers binnen de regionale samenwerkingsorganisatie De Diamant van Midden-Nederland. De Diamant richt zich onder meer op het versterken en versnellen van de ontwikkeling van Bedrijvenpark H2O in Hattem en het Regionale Bedrijventerrein Lorentz III in Harderwijk. Beide locaties zijn voor het bedrijfsleven erg interessant.

De portefeuillehouders Economie van de regiogemeenten en de stuurgroep van De Diamant hebben afspraken gemaakt over het gezamenlijk profileren van het goede vestigingsklimaat. De heer Hoogendoorn, lid van het dagelijks bestuur van Regio Noord-Veluwe en van de stuurgroep van De Diamant: 'Door economische veranderingen in de bouw en de zorg ziet de werkgelegenheid er veel minder rooskleurig uit dan een aantal jaren geleden. Daarom willen we het momentum pakken. De hele regio heeft er belang bij dat nieuwe bedrijven zich hier vestigen. Dit creeert werkgelegenheid!'

Samenwerking

De gemeenten van de Noord-Veluwe werken al lang samen op het gebied van bedrijfshuisvesting. In 2006 stelden zij het Convenant Vestigingscriteria Bedrijventerreinen vast. Hierin zijn de afspraken opgenomen over lokale, intergemeentelijke en regionale bedrijventerreinen. Dit geldt voor startende ondernemingen, voor bestaande bedrijven in de regio die een andere plek zoeken en voor bedrijven van buiten de regio die zich op de Noord-Veluwe willen vestigen.

Regionaal Programma Bedrijventerreinen

In het Regionaal Programma Bedrijventerreinen hebben de regiogemeenten en de provincie Gelderland de koers bepaald over het te voeren beleid omtrent bedrijventerreinen. Jaarlijks is er overleg tussen de partijen om te kijken of de koers nog passend is.

Monitorverslag 2014

Elk jaar publiceren de samenwerkende gemeenten een verslag over de uitvoering van het Regionaal Programma Bedrijventerreinen. In 2014 bleef de uitgifte van bedrijfslocaties achter bij de eerder verwachte behoefte. Dit resultaat wijkt niet af van andere regio's. De behoefte was berekend op 10,1 hectare. Uiteindelijk is er 5,0 hectare uitgegeven. Waarvan 4,5 hectare op Lorentz III, 0,4 hectare op De Kolk in Nunspeet en 0,1 hectare op Broeklanden in Elburg. Lees hieronder het hele verslag.

Download het Monitorverslag 2014 Regionaal Programma Bedrijventerreinen