Vrijetijdscooerdinatoren als verbindende schakel in toeristische veld

Portefeuillehouders maken geld vrij voor coordinatoren

De portefeuillehouders vrijetijdseconomie van de Twentse gemeenten zijn positief over het inzetten van vrijetijdscooerdinatoren. Afgelopen week heeft het dagelijks bestuur van Regio Twente daarom besloten om hiervoor dit jaar financiele middelen beschikbaar te stellen. De cooerdinatoren moeten de verbindende schakel gaan vormen in het toeristische veld. Ze gaan projecten in processen stimuleren, ondernemers actief betrekken en met elkaar verbinden, om zo de sector te versterken. Dat gebeurt in vier toeristische gebieden in Twente. Dit is het antwoord op het signaal, zoals afgegeven in de ondernemersbijeenkomsten, dat de noodzakelijke regie in hun gebied veelal ontbreekt en de binding met het toeristisch merk `Twente; Landgoed van Nederland' beperkt is.

"Via vrijetijdscooerdinatoren kunnen we op een passende manier de juiste verbindingen leggen in het veld om snel te kunnen aanjagen, inspireren en te cooerdineren daar waar nodig is en de behoefte ligt. Dit om de krachten te bundelen in het toeristische veld voor een sterk toeristisch Twente,het Landgoed van Nederland'", aldus portefeuillehouder van Agteren. Ondernemers uit de sector nemen het voortouw bij het aantrekken van deze vrijetijdscooerdinatoren en bepalen ook de snelheid bij de uitvoering. Regio Twente begeleidt de inzet van de vrijetijdscooerdinatoren. Het geld voor de vrijetijdscooerdinatoren is afkomstig uit de `Agenda van Twente', een fonds van de 14 gemeenten om de sociaaleconomische structuur van Twente te versterken.

Vier gebieden

Gekozen is voor een `natuurlijke' indeling van toeristisch Twente in vier gebieden, die voor ondernemers herkenbaar is: West Twente (Twents Reggedal, Sallandse Heuvelrug), Zuid Twente (Zoutmarke, De Groene Poort), De stedenband en Noordoost Twente.

Regiefunctie vrijetijdscooerdinatoren

In diverse ondernemersbijeenkomsten hebben ondernemers uit het toeristische veld gevraagd om de sector te versterken. Zij verwachten dat vrijetijdscooerdinatoren deze rol goed kunnen invullen. In elk gebied stuurt een samenwerkingsverband van ondernemers de cooerdinator aan. De ondernemers bepalen zelf wie het werk gaat uitvoeren en wanneer in het betrokken gebied wordt gestart.

Rien Mol, eigenaar van Landgoed Het Rheins in Enter en voorzitter van de regiegroep van Reggedal-ondernemers is content met het besluit om vrijetijdscooerdinatoren aan te stellen in het toeristische veld. "De Reggedal ondernemers, een enthousiaste groep, hebben inmiddels ontdekt dat een actieve verbinder nodig is om enthousiaste ideeen ook concreet uit te kunnen werken. Wij kunnen dit niet alleen is onze ervaring en deze vrijetijdscooerdinator moet de verbindende schakel gaan vormen voor - in - ons gebied. Wij waarderen het zeer dat we als ondernemers gehoord zijn door de bestuurders en stellen met trots dat onze inbreng in de ondernemersbijeenkomsten nu concreet opgepakt is". Wat de Reggedal-ondernemers betreft: zij hebben hun wensenlijstje voor het profiel van deze verbinder al klaar.

Visie 2016-2020

De 14 Twentse gemeenten werken - naast de inzet van vrijetijdscooerdinatoren - ook aan een gezamenlijke visie op toerisme in Twente (2016-2020).De visie zal onder andere gaan over de prioriteiten voor de komende jaren en de wijze van samenwerken in de sector. De visie komt tot stand komt in samenwerking met toeristische ondernemers, toeristische organisaties en de provincie Overijssel. Naar verwachting is de visie voor de zomer van 2015 klaar.