Twee stappen verder met Japanse waterstof

Gepubliceerd op: 22 mei 2015 | Gewijzigd op: 22 mei 2015

Tokio zet zijn waterstofmissie voort. 2 interessante nieuwe ontwikkelingen springen in het oog: Toshiba opende een onderzoekscentrum voor gedecentraliseerde energiesystemen op waterstof en renewables, en premier Shinzo Abe opende het eerste commerciele waterstoftankstation voor waterstofauto's in hartje Tokio.

Met deze 2 ontwikkelingen krijgt 2015, ook wel het startjaar genoemd voor de Japanse waterstofsamenleving, steeds meer vorm.

Onderzoekscentrum waterstof en renewables

Toshiba wil in 2020 voor EUR 700 aan waterstofgerelateerde producten en technologie verkopen. Het nieuwe researchcentrum moet een belangrijke rol spelen in het behalen van deze doelstelling. Het bedrijf is vast van plan een belangrijke rol te spelen in de verdere opbouw van technologische kennis voor decentrale local use & produce energiesystemen die draaien op waterstof uit renewables.

Een voorbode hiervoor is het in april geopende 'H2One'-project in de stad Kawasaki bij Tokio. Hier wordt met renewables waterstofgas geproduceerd die, opgeslagen in een waterstoftank, een brandstofcel bedient om fluctuaties in energiehuishouding op te vangen, maar ook om dienst te doen als noodvoorziening voor elektriciteit en warm water in geval van calamiteit.

Waterstoftankstation

Premier Abe onderstreepte met zijn aanwezigheid bij de opening van het nieuwe tankstation het beleid op gebied van waterstof. In 2014 formuleerde de Japanse overheid een Energy Basic Plan en een Technologie Roadmap. Daarin staat dat Japan tussen 2020 en 2030 een waterstof supply chain wil realiseren.

De Japanse premier zal ook persoonlijk blij zijn met een tankstation op een steenworp afstand van zijn kantoor. In januari was hij en passant al de trotse eigenaar geworden van de allereerste commercieel geproduceerde waterstofauto, de Toyota Mirai. Hij is een invloedrijke launching customer: in zijn navolging hebben Japanse overheidsinstanties in de eerste maand na verkoop al 900 Mirai's besteld bij Toyota.

Download:

* Twee stappen verder met Japanse waterstof

Zie het origineel.