Energy Academy Europe gebouw genomineerd voor SustainaBul

Energy Academy Europe gebouw genomineerd voor SustainaBul

Het nieuwe gebouw van Energy Academy Europe is genomineerd als finalist voor de SustainaBul. De SustainaBul is de ranglijst van Nederlandse universiteiten en hogescholen op het gebied van duurzaamheid. Hiermee maakt Energy Academy Europe kans op de titel 'het meest iconische duurzaamheidsproject uit het Nederlandse hoger onderwijs'. Het nieuwe, ambitieuze gebouw belooft het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland te worden.

De SustainaBul

De SustainaBul is een initiatief van “Studenten voor Morgen, en wordt sinds 2012 jaarlijks uitgereikt. Onderwijsinstellingen worden beoordeeld op de integratie van duurzaamheid in hun onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. De ranglijst richt zich niet alleen op duurzaamheid, maar ook op transparantie en communicatie hierover. De prijsuitreiking zal plaatsvinden op 29 mei, tijdens de SustainaBul Experience op Hogeschool Leiden. De jury bestaat onder andere uit Ed Nijpels (SER, energieakkoord) en HRM Prinses Irene van Oranje-Nassau.

Het Energy Academy Europe gebouw

Energy Academy Europe is hét topinstituut waarin bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap gezamenlijk werken aan onderwijs, onderzoek en innovatie op het gebied van energietransitie. Er wordt een centrale locatie ontwikkeld waar energieonderzoek en –onderwijs centraal staan en waar de energiewereld bijeenkomt en kennis uitwisselt. Een ‘Place to Be’ voor de energy community en een ontmoetingspunt voor iedereen die in verduurzaming van energie geïnteresseerd is. Het is een energie-icoon en een paradepaardje van deze regio. Het gebouw stimuleert ontmoeten en multidisciplinair samenwerken, belangrijk voor innovatie. En belangrijk daarbij is de voorbeeldfunctie van het gebouw op het gebied van duurzaamheid en energietransitie. In dit gebouw vindt energieonderwijs en -onderzoek plaats door de RUG en de Hanzehogeschool, en zijn Energy Valley, het Energy Delta Institute en het bureau van de EAE gevestigd.

Het gebouw van bijna 13.000 m2 met BREEAM-niveau ‘Outstanding’ zal in 2015-2016 in opdracht van Rijksuniversiteit Groningen op de Zernike Campus Groningen gerealiseerd zijn. Met het BREEAM-niveau “Outstanding” zijn extreem hoge eisen gesteld aan de duurzaamheid van de nieuwbouw. De lat ligt zelfs zo hoog dat er in Nederland geen gelijk onderwijsgebouw te vinden is. Het heeft een voorbeeldfunctie voor toekomende nieuwbouwprojecten over de hele wereld. Om deze ambitie te bereiken is een team van experts samengesteld bestaande uit BroekBakema, pvanb architecten, ICS Adviseurs, Arup, Ingenieursbureau Wassenaar en DGMR.

Meer informatie over het gebouw is te vinden op de websites van Rijksuniversiteit Groningen en Energy Academy Europe.