Rog: schade aan Maagdenhuis maximaal verhalen op bezetters

22/05/2015Rog: schade aan Maagdenhuis maximaal verhalen op bezetters

De schade als gevolg van de bezetting van het Maagdenhuis moet maximaal verhaald worden op de bezetters. Minister Bussemaker moet daarvoor in gesprek gaan met de Universiteit van Amsterdam (UVA) om te kijken wat de juridische mogelijkheden zijn. Het CDA heeft, samen met de VVD en de PVV, een motie met die strekking ingediend. Dinsdag wordt over de motie gestemd.

Zes weken nadat de ME een einde maakte aan de bezetting van het Maagdenhuis is de omvang van de schade in het pand nog altijd niet duidelijk. De UvA schatte die eerder op 500.000 euro, maar het onderzoek naar de definitieve omvang loopt nog altijd.

CDA onderwijswoordvoerder Michel Rog wees de minister erop dat de rechter tot twee keer toe oordeelde dat de bezetters het Maagdenhuis moesten ontruimen, wat ze niet deden. ,,De minister kijkt weg en dat is geen zorgvuldige manier van omgaan met belastinggeld.'' Rog vreest dat als de UvA de rekening niet bij de bezetters neerlegt, de universiteit er zelf voor opdraait. Of de rekening komt bij Bussemaker te liggen en dan met belastinggeld moet worden betaald.

Behoud kleine studies

Tijdens het debat stond ook het behoud van kleine, unieke talenstudies op de agenda. Het CDA steunt de initiatieven uit de sector zelf om kleine, unieke talenstudies te behouden. Rog: "Bij het samenvoegen of afstoten van kleine talenstudies moet er ook het maatschappelijk belang worden meegewogen. Als een kleine talenstudie verdwijnt, is hij definitief weg, terwijl er bijvoorbeeld geopolitieke, economische of cultureel-historische redenen kunnen zijn om zo'n studie te behouden, ook al willen de universiteiten er van af. "Rog riep de minister op om in die gevallen ook de financiering van kleine unieke studies aan een nadere beschouwing te onderwerpen.

Medezeggenschap

Ook de medezeggenschap kwam aan de orde. Wat het CDA betreft moet dit vooral gericht zijn op de kwaliteit en de invulling van het onderwijs. Het CDA wil zich vooral richten op de plek waar het goede gesprek plaatsvindt over onderwijskwaliteit, en dat is de opleidingscommissie. Rog: "We weten dat er zorgpunten en verbeterpunten zijn opgebracht door studentenbonden en medezeggenschapsorganisaties in het Hoger Onderwijs. Het CDA roept de minister op om in overleg te treden met hogescholen, universiteiten, en de medezeggenschapsorganen om te kijken of de scholing, mate van inspraak, ondersteuning en beloning van de opleidingscommissies voor verbetering vatbaar is."