F-16's Volkel weer paraat voor luchtruimbescherming

Nieuwsbericht | 22-05-2015 | 12:10

De bescherming van het Nederlandse luchtruim gebeurt sinds vandaag weer vanaf Vliegbasis Volkel. Deze zogenoemde QRA-taak (quick reaction alert), waarbij een zeer hoge staat van paraatheid geldt, wisselt elke 2 maanden tussen beide Nederlandse F-16-bases Volkel en Leeuwarden.

Voor de QRA staan permanent 2 bewapende F-16's gereed. Als bijvoorbeeld een ongeidentificeerd toestel het Nederlandse luchtruim binnenvliegt, onderscheppen die dit binnen enkele minuten.

Alarm

De Nederlandse QRA opereert onder verantwoordelijkheid van het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw-Milligen. De luchtgevechtsleiding alarmeert de F-16's als een ongeidentificeerd vliegtuig het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied nadert of binnenvliegt.

Het AOCS werkt in NAVO-verband samen met de omringende landen. Zo kan het AOCS tijdig inspelen op naderende dreigingen. Het Nederlands verantwoordelijkheidsgebied bestaat uit het Nederlandse luchtruim en een aangrenzend gebied boven de Noordzee. Dit laatste ligt ruim buiten de territoriale wateren.