Ambassadeurs geroerd in Limburgse heuvels

US Embassy The Netherlands

Limburg, 22 mei 2015

Ambassadeurs geroerd in Limburgse heuvels

Afgezanten fietsend langs verhalen van Liberation Route Europe

Het unieke Liberation Cycle Event in Limburg is een groot succes. Onder prima weersomstandigheden zijn ambassadeurs uit diverse landen vrijdag op de fiets gestapt om aandacht te vragen voor de vrijheid én om de veteranen te eren die 70 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten voor diezelfde vrijheid. Centraal tijdens de tocht staan de verhalen van de Liberation Route Europe.

Het is een bijzonder gezicht, deze vrijdag in het overwegend zonnige Limburgse landschap. De ambassadeurs van onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en België die met elkaar van Roermond richting Margraten fietsen. Onderweg staan zij diverse keren stil bij verhalen van de Liberation Route Europe. Het zijn verhalen over oorlog en vrede, onderdrukking en bevrijding. Verhalen die zichtbaar indruk maken op het gezelschap. Het gezelschap luistert onder meer naar een hoorspel over de zware gevechten in Montfort tussen Britse en Duitse troepen, 70 jaar geleden. “Het donkere verleden ligt gelukkig achter ons, maar met elkaar willen en moéten we in gesprek blijven om de herinnering hieraan levend te houden”, verwoordt ambassadeur Chris Hoornaert van België het gevoel tijdens de stop in Montfort.

Eerder op de dag werd een bezoek gebracht aan ‘Routes of Liberation’ in Roermond. Dit is een reizende expositie over de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan. De expositie heeft inmiddels meer dan 100.000 bezoekers getrokken. Later op de dag worden bezoeken gebracht aan onder meer het Eyewitness WOII-museum in Beek en de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten.

“Samen herdenken en vieren”

De tocht is ontstaan op initiatief van de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Timothy Broas. “Het is een prachtige manier om samen te vieren dat 70 jaar geleden een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd is het ook goed om gezamenlijk de slachtoffers te herdenken.” Samen met de Stichting Liberation Route Europe (SLRE) is de fietsroute gemaakt. “Wij zijn er trots op dat wij dit samen met de Amerikaanse ambassade mogen doen”, stelt SLRE-directeur Victoria van Krieken. “Wij willen het verhaal over de oorlog en bevrijding vanuit verschillende perspectieven belichten en vinden het daarom prachtig om met dit internationale gezelschap op pad te mogen zijn. Net als vele anderen beseffen ook de ambassadeurs dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is.”

De tocht is mede tot stand gekomen dankzij het vfonds (het Nationaal fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg), dat de Stichting Liberation Route Europe financieel ondersteunt.

Noot voor de redactie,