Koningin Máxima opent met handafdruk Zorg Onderwijs Centrum van Kentalis

22 mei 2015

Koningin Máxima opent met handafdruk Zorg Onderwijs Centrum van Kentalis

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vrijdag 22 mei het nieuwe Zorg Onderwijs Centrum van Koninklijke Kentalis in Zoetermeer geopend. Samen met de dove leerling Brandon (9 jaar) en Emir (4 jaar) maakte zij een handafdruk in klei. Van het tableau met de handafdrukken wordt een bronzen afdruk gemaakt. Deze krijgt later een ereplaats in het Kentalis Zorg Onderwijs Centrum.

Kentalis is een landelijke organisatie voor mensen met doofheid, (ernstige) slechthorendheid, doofblindheid en taalontwikkelingsstoornissen en bestaat 225 jaar. Met het zetten van handafdrukken door Koningin Máxima en de kinderen werd symbolisch weergegeven hoe mensen met doofheid, (ernstige) slechthorendheid en taalontwikkelingsstoornis kunnen communiceren.

Voordat de handen in de klei werden gezet, had Koningin Máxima kennisgemaakt met wat Kentalis aan zorg en onderwijs biedt. Deze begon bij het verhaal over Ambulante zorg en Ambulante Dienstverlening (passend onderwijs). Daar sprak ze naast met medewerkers ook met de ouders Marjolein en Michael de Graaf en hun zoontjes Luuk (6) en Ivo (4), doof geboren en die een cochleair implantaat dragen. Verder bracht ze een bezoek aan een klas met kinderen die slechthorend zijn of een taalontwikkelingsstoornis hebben, keek ze mee tijdens de les van dove leerlingen in de keuken en sprak ze met Meike van Genugten (26), die een taalontwikkelingsstoornis heeft en een baan in de zorg zoekt. Na de rondleiding volgde een optreden van dove leerlingen met het nummer ‘Pak maar m’n hand’ van Nick en Simon in gebaren. De stralende gezichten tijdens het afscheid van Koningin Máxima zeiden meer dan genoeg over hoe de kinderen het bezoek hadden ervaren.

Vrijdag 22 mei waren er – naast de feestelijke opening – in de middag diverse activiteiten voor kinderen. Ook was er een open middag voor ouders/verzorgers en professionals.

Zorg Onderwijs Centrum

Kentalis bestaat 225 jaar. De opening van het Zorg Onderwijs Centrum (ZOC) was onderdeel van de viering van dit jubileumjaar. In het Zorg Onderwijs Centrum in Zoetermeer biedt Kentalis begeleiding, behandeling, onderwijs en onderzoek. De kinderen, jongeren en volwassenen die hier naartoe komen, zijn afkomstig uit Zoetermeer, de omliggende regio, de hele provincie Zuid-Holland en daarbuiten. Op dezelfde locatie als het Zorg Onderwijs Centrum stond Kentalis Scholengemeenschap Effatha (nu Kentalis Onderwijs Zoetermeer) en een voormalig internaat. In het voorjaar 2012 is deze oudbouw gesloopt en 1 september 2014 is de nieuwbouw in beslag genomen. In het Zorg Onderwijs Centrum zijn naast een praktijk voor fysiotherapie Kombino, dat specialistische kindzorg en reguliere kinderopvang biedt, gevestigd. Verder is er een Cruyff Court waar leerlingen van Kentalis en kinderen uit de buurt kunnen sporten en spelen. De officiële opening hiervan is later dit jaar.

Kentalis in het kort

Koninklijke Kentalis is een landelijk werkende organisatie en al 225 jaar specialist op het gebied van diagnostiek, zorg en onderwijs. Kentalis is er voor mensen met doofheid, (ernstige) slechthorendheid of doofblindheid. Of zij hebben moeite met taal en spraak (taalontwikkelingsstoornis), mogelijk in combinatie met andere beperkingen. De organisatie biedt hen een scala aan mogelijkheden om zich te ontwikkelen in taal en communicatie. Ook wordt expertise gedeeld met andere professionals: nationaal en internationaal. Kentalis heeft als doel dat iedereen kan meedoen aan de samenleving.

www.kentalis.nl