Ontwikkeling speciale rupsbanden van start met bijdrage uit Zuiderzeelijngelden

Publicatiedatum: 22 mei 2015

De firma Zuidberg Techniek ontvangt een bijdrage uit het programma Zuiderzeelijngelden Noordelijk Flevoland voor het project `Flevotracks'. Met deze bijdrage kan het bedrijf van start gaan met het onderzoek naar en de ontwikkeling van rupsbanden die de bodemopbrengst van de landbouwgrond kunnen optimaliseren. Gedeputeerde Staten hebben een bijdrage van maximaal EUR 338.388,- (25% van de totale subsidiabele projectkosten) toegekend aan het projectinitiatief.

Zuidberg is een in Ens gevestigd bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van technieken om hedendaagse landbouwmachines - met behoud van capaciteit en slagvaardigheid- op ecologisch verantwoorde wijze in te zetten. Het project `Flevotracks' onderzoekt de mogelijkheden van het inzetten van rupsaandrijving, omdat rupsbanden in staat zijn het bodemoppervlak beter te volgen dan reguliere banden van landbouwmachines. Daardoor wordt de (piek)belasting die de bodem tijdens de bewerking te verduren krijgt aanzienlijk verminderd en kan de bodemopbrengst worden geoptimaliseerd. Zuidberg werkt in het project samen met de WUR en CAH Vilentum.

Wethouder Hans Wijnants van Noordoostpolder: "Deze innovatie is een mooi voorbeeld van de pionierskracht van Zuidberg Techniek. Zij zijn een belangrijke partner in de agrotechniek, die de grenzen van Noordoostpolder ruimschoots overschrijden. Het is mooi om te zien dat, daar waar het niet lukte om een trein op het spoor te krijgen, Zuidberg nu kansen ziet om de sporen die bij de bewerking van landbouwgrond achterblijven te verminderen. Dat komt iedereen ten goede: mens en milieu."

"Een initiatief als Flevotracks sluit goed aan bij het programma Zuiderzeelijngelden. Het onderzoek naar en de ontwikkeling van de rupsbanden gaat gepaard met nieuwe arbeidsplaatsen in Noordelijk Flevoland, minstens zo belangrijk is dat de hele voor Noordelijk Flevoland zo belangrijke landbouwsector profijt kan hebben van deze ontwikkeling", aldus gedeputeerde Jan-Nico Appelman.