Generaals willen duidelijke visie op defensie EU

Nieuwsbericht | 22-05-2015 | De militaire comites van de Europese Unie en de NAVO kwamen deze week samen in Brussel. De hoogste militaire leiders spraken onder meer over de aankomende Europese Raad van regeringsleiders in juni. Hier staan defensie en de veiligheid van Europa op de agenda. Namens Nederland praatte Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp mee.

Generaal Middendorp spreekt met Franse NAVO-generaal Jean-Paul Palomeros.

Middendorp en Franse NAVO-generaal Palomeros. Foto: NATO

De generaals onderschreven de noodzaak van een duidelijke visie op defensie en veiligheid in de Europese veiligheidsstrategie. Tijdens de Europese Raad in juni geven de defensieministers het startschot voor een herziening van deze strategie uit 2003, de Strategic Review. Dit gebeurt mede op basis van het advies van de militaire leiders. De herziene versie moet in de eerste helft van 2016, tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap, klaar zijn en een antwoord geven op de veranderde veiligheidssituatie rond Europa.

Snel inzetbare eenheden NAVO

Door de destabiliserende rol van Rusland en het terrorisme van groepen als ISIS is de vraag naar defensie-optreden aanzienlijk toegenomen. Tijdens de grote NAVO-top in Wales zijn verschillende maatregelen in gang gezet als antwoord op deze dreigingen. Het gaat om sneller inzetbare eenheden van de NAVO, waaronder de zogenoemde flitsmacht waar Nederland aan deelneemt.

De inmiddels opgedane ervaringen worden in ieder geval meegenomen in het advies aan de politieke leiders. Dat geldt ook voor de noodzaak van verdere samenwerking tussen de EU en de NAVO. Daarnaast erkenden de generaals het belang van continue bijsturing vanwege de snelle ontwikkelingen.

Zie ook

* Internationale samenwerking