Pinksteren


Pinksteren 24-5-2015



Hoogfeest van de Geest

De vijftigste dag van Pasen viert de Kerk het hoogfeest van Pinksteren. Na zijn verrijzenis verblijft Christus nog veertig dagen bij zijn apostelen en onderricht hen verder. Bij zijn terugkeer naar de Vader (hoogfeest van Hemelvaart) belooft Hij een Helper te sturen: de heilige Geest. Diens
komst viert de Kerk met Pinksteren, tien dagen na Hemelvaart, en wordt verhaald in Handelingen (Hand. 2,1-41).

De Geest brengt eenheid in verscheidenheid (in spraak -Hand. 2,4-6 en in gehoor -Hand. 2,8-11) en zijn handelen roept bij de toehoorders vooralsnog verwondering en verbazing op (Hand. 2,12-13). De apostelen weten zich bemoedigd, treden naar voren en nemen bij monde van Petrus het woord (Hand.
2,14-41). Dat getuigenis, begeesterd als het is, blijft niet zonder resultaat. De toehoorders zijn `diep getroffen' en vragen: `wat moeten wij doen?' Daarop krijgen zij tot antwoord: `Bekeert U en ieder van U late zich dopen in de naam van Jezus Christus tot vergeving van zonden' (Hand. 2,38).
Die dag nog sloten zich drieduizend mensen aan.

Met de Geest is God zelf aan het werk. Het Concilie van Constantinopel (381) stelt daarom de goddelijkheid van de Geest vast: een in wezen met de Vader en de Zoon. Het is passend dat in de Kerk op de zondag na Pinksteren het hoogfeest van de Heilige Drie-eenheid gevierd wordt.

In de bekende hymne speciaal toegewijd aan de heilige Geest, Veni Creator Spiritus, wordt gezongen over zeven gaven van de Geest. Door hen (wijsheid, inzicht, raad, sterkte, kennis, vroomheid en ontzag voor God) wordt de gelovige meer in staat gesteld te leven in volmaaktheid. Zo'n leven in
volmaaktheid omvat de vruchten van de Geest: liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtheid, ingetogenheid, bescheidenheid, matigheid en kuisheid.

De liturgische kleur is rood, de kleur van het vuur en de liefde.

De heilige Hildegard von Bingen (1098-1179) heeft haar eigen muzikale interpretatie gegeven van de hymne 'Veni Creator Spiritus'.