Oxfam Novib bereikt afgelegen dorpen in Nepal in race tegen de moesson

Den Haag, 25 mei 2015. Een maand na de eerste aardbeving in Nepal werkt Oxfam Novib met berggidsen en pakkendragers om levensreddende hulp te brengen aan de meest afgelegen dorpen in Nepal, voordat de aanstaande moesson in het land begint.

Berggidsen en pakkendragers helpen Oxfam Novib met de levering van noodhulp aan het district Gorkha, een van de zwaarst getroffen regio's. Door de zware aardbevingen is daar 90% van de huizen vernield en zijn gemeenschappen door aardverschuivingen afgesneden.

Op zondag 17 mei trok het eerste team dragers en berggidsen naar het verwoeste Barpak, het epicentrum van de eerste aardbeving. Na vier uur werd het dorp Laprak bereikt, dat op 2.700 meter hoogte ligt. Zij droegen tentzeilen en hygienepakketten naar ontheemden, in totaal zo'n 2,5 ton aan hulpmateriaal. Oxfam Novib plant nu soortgelijke acties om andere afgelegen gemeenschappen zo snel mogelijk te bereiken, omdat de moesson elk moment kan toeslaan.

Nienke Smidtman, noodhulpcooerdinator van Oxfam Novib: "Door de kennis en ervaring van Nepals beroemde berggidsen kunnen we snel de mensen bereiken die het hardst hulp nodig hebben. We moeten alles op alles zetten om de mensen op tijd hulp te bieden. Er mag geen tijd verloren gaan. Op deze manier kunnen de dragers ook een inkomen verdienen. Door de aardbeving is het moeilijk geworden voor hen om werk te vinden."

In de afgelopen maand hebben twee grote aardbevingen en meer dan 100 naschokken Nepal verwoest, meer dan 8.600 mensen zijn gedood, en miljoenen ontheemd.

Tot nu toe heeft Oxfam ruim 150.000 mensen bereikt in 7 van de zwaarst getroffen districten van Nepal met schoon water, noodonderdak en voedsel.

Smidtman: "We konden na deze ramp heel snel aan het werk, doordat we al lang samenwerken met Nepalese organisaties. Ondanks de tweede aardbeving en vele hevige naschokken, gaan we ook nu gewoon door."

Oxfam Novib heeft met trucks schoon water geleverd aan 30.000 mensen in de Kathmandu-vallei, en genoeg tentzeil gedistribueerd voor ruim 50.000 mensen in Gorkha, Dhading, Nuwakot en Sindhupalchok. In Nuwakot zijn voedselpakketten geleverd aan ruim 25.000 mensen, met rijst, linzen en kookolie voor twee weken.

Smidtman: "Nepal verwacht in de komende drie maanden 80% van de jaarlijkse regenval te krijgen. Het is daarom een topprioriteit voor ons dat mensen veilige onderkomens hebben. We hebben ook rijstzaad onder boeren gedistribueerd, zodat zij opnieuw kunnen planten voordat de regens komen. Twee op de drie inwoners in Nepal is voor het levensonderhoud van de kleinschalige landbouw afhankelijk. Velen van hen hebben in de aardbeving hun naasten verloren, maar ook hun huizen, voorraden en zaaigoed. Als wij nu niet snel handelen, dreigt de oogst van volgend jaar ook verloren te gaan, en wordt het land volledig afhankelijk van hulp."

"We moeten doorgaan met het leveren van directe noodhulp aan mensen, en tegelijkertijd hen steunen bij het herstel. Mensen moeten in staat gesteld worden om hun levens weer op te pakken."