Carel Stolker ontmoet Johan Simons

Gerenommeerde kunstenaars en wetenschappers gaan met elkaar in gesprek. Wat is de relatie tussen kunst en wetenschap? Hoe zien beide domeinen hun maatschappelijke functie? Deze keer gaan Carel Stolker en Johan Simons met elkaar in gesprek.

Carel Stolker

Carel Stolker (1954) is rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden en oud-decaan van de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Stolker promoveerde in 1988 op een rechtsvergelijkend proefschrift over medische aansprakelijkheid. In 1989 verscheen een tweede boek, Van arts naar advocaat, waarin hij onderzoek deed naar de juridische en maatschappelijke oorzaken van de Amerikaanse claimcultuur. In 1991 doceerde Stolker een half jaar aansprakelijkheidsrecht in de VS, aan Hastings College of the Law, een onderdeel van de Universiteit van Californie, in San Francisco.

Stolker is rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Haarlem en raadsheer-plaatsvervanger in het Hof 's-Hertogenbosch. Hij is lid van de raad van toezicht van het Nationaal Museum van Wereldculturen.

Johan Simons (1946) maakte sinds 1985 naam als regisseur van Theatergroep Hollandia. Zijn baanbrekende locatievoorstellingen, waarmee hij de werkelijkheid direct in het theater wist te betrekken, hadden grote zeggingskracht. Ook in de voorstellingen bij NTGent ( vanaf 2005) komt Simons' interesse voor maatschappelijk geengageerde thema's duidelijk naar voren.

Zijn repertoire omvat zowel Griekse tragedies, hedendaags drama, klassieke stukken van Shakespeare en Tsjechov, maar ook verrassende boek- en filmbewerkingen. Simons is naast theater- ook operaregisseur, onder meer in de Parijse Opera en in het Teatro Real in Madrid. Simons heeft voor zijn werk talloze prijzen gekregen, waaronder de Europese Prijs voor Nieuwe Theatervormen (2001). Simons ontving in 2009 een eredoctoraat van de Universiteit Gent.

In 2010 werd hij intendant van de Muenchner Kammerspiele, een van de meest prestigieuze Duitse toneelhuizen. Zijn voorstellingen, waarvoor hij zich steeds weet te omringen met een uitmuntend collectief aan acteurs, reizen met succes door Europa en daarbuiten. Vanaf 2015 wordt Simons intendant van de Ruhrtriennale, een festival voor internationaal theater en muziektheater, dat zich afspeelt op voormalige industriele sites verspreid over het Ruhrgebied. Simons is lid van de Akademie der Kuenste in Berlijn.

Praktische informatie

Tijd

Het programma start op 26 mei om 19:30 uur, de zaal is open vanaf 19:00 uur.

Locatie

Paard van Troje

Prinsegracht 12

2512 GA Den Haag

Route

Tickets

Ticket: EUR 12,50 (EUR10,00+EUR2,50 servicekosten)

Passe partout: EUR62,50 (EUR60,00+EUR2,50 servicekosten)

Tickets zijn te koop via de website van het Paard van Troje of aan de kassa van het Paard van Troje. Jongeren t/m 27 jaar krijgen EUR5 korting op het programma Ontmoetingen tussen Kunst en Wetenschap. Vul bij het afrekenen daarvoor de kortingscode 'STU-CJP' in en neem op de avond zelf een geldig legitimatiebewijs mee.