Gemalen Eefde: start onderhoud

Nu de voorbereidende werkzaamheden door de aannemer zijn afgerond, kunnen de daadwerkelijke onderhoudswerkzaamheden van de gemalen starten. Daarbij worden de aanpassingen gedaan die nodig zijn om over te gaan op de elektrische aandrijving van de pompen.

Weghalen dieselmotoren

Op korte termijn gaan we de drie oude dieselmotoren uit het gemaalgebouwen halen: een oude Scania vrachtwagendiesel (sinds de energiecrisis aandrijving in het oude gemaal) en twee Werkspoor scheepsdiesels (aandrijving sinds de bouw van het nieuwe gemaal in 1967). Deze motoren worden vervangen

door elektrische motoren.

Erfgoed

Vervolgens start de aannemer met de bouwkundige onderhoudswerkzaamheden, zoals betonherstel en schilderwerk. Ook gaan we de transformatorruimte in het oude gemaal opnieuw inrichten. In het verleden (vanaf 1933) draaiden de gemalen namelijk al op elektriciteit. Tijdens de energiecrisis, die in

1973 begon, is men echter overgegaan op diesel. Nu we weer overgaan op elektrische aandrijving van de pompen kunnen we de oude ruimte weer in gebruik nemen. De oude transformator wordt daarbij geconserveerd en blijft staan als onderdeel van het erfgoed van het monumentale sluiscomplex.

Daaromheen bouwen we de nieuwe transformator.

Totdat we de gemaalpompen weer in gebruik kunnen nemen (naar verwachting eind 2015) zal de geplaatste tijdelijke pompinstallatie worden ingezet wanneer nodig.