2e Kamer: Geen subsidie antisemitische organisaties

De Tweede Kamer nam vandaag een motie aan die de regering verzoekt subsidies stop te zetten aan organisaties die antisemitische uitingen doen. De motie was ingediend door Joram van Klaveren (VNL) tijdens het debat over de situatie in Israel en Gaza. Voor de motie stemden VVD, CDA, ChristenUnie, SGP, PVV, Groep Bontes/Van Klaveren, Klein en Van Vliet. PvdA en D66 stemden tegen, uit politieke overwegingen.

CIDI is blij dat het voorstel is aangenomen, maar vindt het spijtig dat dit niet unaniem is gebeurd. Organisaties die zich schuldig maken aan antisemitisme zouden geen subsidie moeten krijgen. Dat de fracties van D66 en vooral die van de PvdA tegen de motie stemden, wekte verbazing.

Voor de stemming legde Servaes een lange stemverklaring af namens de PvdA-fractie. Hij zei daarin onder meer: "Volgens ons moet (..) absoluut voorkomen worden dat kritiek op het beleid van een regering vermengd raakt met verwensingen jegens een religie of aanhangers van een religie", en sprak in dit verband over "antisemitisme en islamofobie".

"De motie die collega Van Klaveren vorige week indiende om subsidies aan organisaties die antisemitische uitingen doen, te stoppen, lijkt op het eerste gezicht bij die gedachte aan te sluiten, maar de indiener koppelde zijn verzoek in zijn inbreng aan een aantal mensenrechtenorganisaties, zoals het Human Rights and International Humanitarian Law Secretariat, die kritiek hebben op het bezettingsbeleid van Israel. En daar gaat het dus mis", aldus Servaes. "Daarmee maakt de indiener precies de koppeling tussen kritiek op de politiek van de regering van een staat, en Jodenhaat. Dat is een koppeling waar we heel ver van weg moeten blijven, zonder ook maar een millimeter afstand te nemen van ons verzet tegen antisemitisme. Daarom zullen wij tegen deze motie stemmen."

In de motie was van dit alles echter geen sprake. De tekst is uitsluitend gericht tegen antisemitisme en legt de koppeling die Servaes zei te vrezen niet. De volledige tekst luidt:

"De Kamer, gehoord de beraadslaging, overwegende dat het kabinet heeft aangegeven dat het bereid is stappen te nemen tegen organisaties die antisemitische propaganda bedrijven en subsidie ontvangen; verzoekt de regering, subsidies stop te zetten aan organisaties die antisemitische uitingen doen of deze subsidies doorgeven aan organisaties en/of individuen die zich hieraan schuldig maken, en gaat over tot de orde van de dag."