Castricum krijgt drie tappunten voor kraanwater


Reizigers en strandbezoekers hoeven het niet meer mee te slepen of telkens nieuwe flesjes te kopen; Castricum krijgt drie tappunten voor gratis kraanwater.

Ze komen op het strandplateau, bij de aanleg aanlegplaats van de veerpont Akersloot en op het in aanbouw zijnde Westerplein. Op 29 mei wordt het eerste kraanwatertappunt op het strandplateau officieel geopend.

De tappunten zijn een initiatief van de gemeente Castricum en drinkwaterbedrijf PWN. Vrijdag 29 mei om 13.30 uur nemen wethouder Leo van Schoonhoven en Harry Buyten, sectormanager Klant & Markt van PWN de tap officieel in gebruik. Leerlingen van de Cuneraschool krijgen als eerste een bidon
aangeboden van PWN. Strand 10 stelt ijsjes beschikbaar voor de kinderen.

In steeds meer steden komen openbare watertappunten. PWN heeft inmiddels al 25 watertappunten geopend in samenwerking met gemeenten, scholen en bedrijven.

Het drinken van kraanwater is gezond. Daarnaast stimuleren de gemeente en PWN met een watertappunt het navullen van bidons of flesjes. Dit is goed voor het milieu. Er hoeven minder flesjes te worden gekocht, ze worden meer hergebruikt en dat scheelt afval. Wethouder Leo van Schoonhoven:
"Dagelijks gooien we in Nederland 500.000 plastic flesjes weg, terwijl het kraanwater in Nederland tot het beste van Europa behoort. Met het kraanwatertappunt willen we een bijdrage leveren aan een beter milieu."

De tappunten staan van maart tot en met november in de openbare ruimte. In de winter haalt PWN de tappunten weg, om ze te beschermen tegen de vorst en slaat ze op tot de volgende lente.