Bezoek de Oude Begraafplaats op 31 mei 2015


Van 30 mei tot en met 7 juni 2015 wordt de jaarlijkse Europese Week van de Begraafplaats gehouden. Ook in Naarden wordt daaraan aandacht besteed. Er zijn gevarieerde programma's op begraafplaats Nieuw Valkeveen (zaterdag 6 juni 2015) en op de Oude Begraafplaats (zondag 31 mei 2015). Han de
Vries, bestuurslid van de Stichting tot Behoud van de Oude Begraafplaats, zal het programma van 31 mei 2015 omlijsten met een presentatie over de geschiedenis van deze bijzondere plek. We vroegen hem alvast een tipje van de sluier op te lichten.

Wat is naar uw mening de betekenis van de Oude Begraafplaats?

Het is niet voor niets een rijksmonument. Dat heeft onder meer te maken met een aantal opmerkelijke grafmonumenten en karakteristieke hekwerken op de graven. Zowel de monumenten als de locatie zijn van grote cultuurhistorische waarde. Je zou kunnen zeggen dat de begraafplaats een
geschiedenisboek is. Gestolde geschiedenis in steen en ijzer, te midden van historisch groen. Een plek met een heel eigen sfeer. Waar je graag komt en terugkomt.

Vinden er nog steeds begrafenissen plaats op de Oude Begraafplaats?

Jarenlang is dat niet mogelijk geweest, maar sinds 2014 kan het weer. Dat is een bewuste keuze, waaraan de gemeente Naarden graag meewerkt. Het sluit heel goed aan bij ons streven om de begraafplaats te `revitaliseren'. Hiermee willen wij dreigend verval en vandalisme tegengaan. Maar het
unieke karakter mag er niet door verloren gaan. Daarom heeft de gemeente een speciale verordening opgesteld met regels voor het plaatsen van een monument en de hiervoor te gebruiken materialen.

Wat is het thema van uw voordracht?

Met mijn voordracht sluit ik aan bij het landelijke thema van deze week: `Ik vergeet je niet'. Ik ga iets vertellen over de begraafplaats, maar ook over personen die hier begraven liggen. Bijvoorbeeld over de familie Dudok van Heel en hun invloed op het landschap. Of over Johan Schoonderbeek.
Die is van veel betekenis is geweest voor het muzikale leven in Naarden. Het zijn levensverhalen die ik graag doorvertel. Ze zeggen ons iets over Naarden en de omgeving waar wij wonen, werken en leven. In het programma van 31 mei 2015 probeer ik muziek en informatie over de begraafplaats op
elkaar aan te laten sluiten. Vier koperblazers van Muziekvendel Nardinc brengen onder andere werken van Johann Sebastian Bach ten gehore.

Liggen er nog meer bekende mensen begraven?

Ik eindig mijn voordracht met de tekst van een lied dat miljoenen Nederlanders kennen. De schrijver ervan ligt begraven op de Oude Begraafplaats.

Zullen we nog even `geheim' houden om wie het gaat?

Dat lijkt mij wel zo aardig!