Inwoners betrokken bij bestuurlijke toekomst(26-05-2015)


Inwoners betrokken bij bestuurlijke toekomst.

De stuurgroep Onderzoek bestuurlijke toekomst Hoeksche Waard heeft vorige week ingestemd met de manier waarop inwoners en maatschappelijke partners betrokken worden bij het onderzoek naar de bestuurlijke toekomst van het eiland.

Vorige week is in de stuurgroep, bestaande uit 34 fractievoorzitters uit de Hoeksche Waardse gemeenteraden, verder gesproken over de manier waarop het onderzoek vorm wordt gegeven. Ook inwoners en maatschappelijke partners krijgen hierin een uitdrukkelijke rol.
In de eerste helft van juni gaan er 11.700 brieven de deur uit naar inwoners van de Hoeksche Waard met een verzoek om een (digitale) vragenlijst in te vullen. In deze lijst wordt gevraagd:
a. hoe inwoners denken over de verschillende aspecten van het gemeentebestuur;
b. hoe ze oordelen over publieke voorzieningen in hun gemeente en in de Hoeksche Waard
c. hoe betrokken ze zich voelen bij hun buurt/wijk/dorp, hun gemeente en de Hoeksche Waard en
d. wat hun prioriteiten zijn voor de versterking van het gemeentebestuur.

Ook worden er groepsgesprekken gehouden met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties in de Hoeksche Waard op het gebied van sport, recreatie en toerisme, onderwijs en werk, zorg, wonen en kerkelijke organisaties en muziek en cultuur.
Dit alles moet een representatief beeld opleveren van de wensen en opvattingen van de inwoners. Deze resultaten maken uiteindelijk een zwaarwegend onderdeel uit van de eindconclusie waarover de gemeenteraden in december van dit jaar een besluit nemen.