Rondetafelgesprek Omgevingswet


Door Siem Bijman , 26 mei 2015

Op uitnodiging van de Vaste Tweede Kamer Commissie voor Infrastructuur en Milieu heeft de Bouwend Nederland deelgenomen aan een rondetafelgesprek over de Omgevingswet.

Bouwend Nederland is positief over de ontwikkelingen rondom de totstandkoming van de Omgevingswet. De omgevingswet wordt naar verwachting in 2018 ingevoerd. De wet bundelt het omgevingsrecht dat nu bestaat uit tientallen wetten en honderden regelingen voor ruimte, wonen, infrastructuur,
milieu, natuur en water. Alle uitgangspunten, werkwijzen en eisen worden gestroomlijnd binnen een wet en vier AMvB's waaronder het Bouwbesluit.

Bouwend Nederland ziet dat het vergunningsvrij bouwen verruimd wordt en dat de verdiensten vanuit de Crisis en herstelwet in de Omgevingswet terugkomen. Die verdiensten leidden al tot de versnelling bij infrastructurele projecten, maar ook tot vele positieve experimenten rondom
gebiedsontwikkeling, woningbouw en kantoortransformatie. In die experimenten bleek dat cultuurverandering bij ambtenaren van Nee mits, naar Ja tenzij echt mogelijk is.

Minder positief zijn we over de vrijheden die gemeenten krijgen om aanvullende eisen rondom energieprestatie te stellen en het schrappen van teveel regels uit het huidige Bouwbesluit.

Lees hier de inbreng van Bouwend Nederland.