Gevolgen nieuwe ISO 9001 voor HKZ- en EN 15224-certificaten


De internationale norm ISO 9001 is in herziening; later dit jaar wordt de nieuwe versie gepubliceerd, waarschijnlijk in september a.s. Omdat de meeste HKZ-schema's hiervan zijn afgeleid, wordt de inhoud daarvan kort daarna ook aangepast. De HKZ-certificaathouders krijgen drie jaar de tijd om
aan hun herziene schema te voldoen. Ze hoeven straks minder vast te leggen in procedures, maar op andere aspecten komt er wat bij. Voor EN 15224-certificaten duurt alles wat langer.

Adviesbureaus bieden aan het kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) helemaal om te gooien om de wijzigingen in ISO 9001 en HKZ door te voeren, maar wie al een goed werkend systeem heeft hoeft niet al teveel aan te passen. In grote lijnen komen de aanpassingen hierop neer:
- Risicogericht denken krijgt meer aandacht en komt straks op drie niveaus terug: individueel, operationeel en beleidsmatig.
- Naast focus op risico's wordt er van organisaties ook gevraagd te kijken naar kansen.
- Het begrip `directievertegenwoordiger' is verdwenen. Er ligt straks meer nadruk op commitment en leiderschap van het topmanagement.
- Orie*ntatie op de omgeving (in de breedste zin van het woord) en veranderingen daarin krijgt meer aandacht.
- Ook is er meer aandacht voor processen, producten en diensten die door externe dienstverleners worden geleverd.
- Naast klanten komen de eisen en verwachtingen van stakeholders (belanghebbenden) in beeld.

Kort na ISO 9001:2015 verschijnen ook de aangepaste HKZ-normen (najaar 2015). Het Keurmerkinstituut informeert zijn certificaathouders in zorg, welzijn en jeugdzorg en kinderopvang bij iedere audit over de mogelijkheid om over te stappen op de vernieuwde HKZ-normen.

Ook de houders van een NEN-EN 15224-certificaat (ISO voor de zorg) moeten overstappen, maar voor de aanpassing van deze norm is nog geen tijdschema vastgesteld.