Vijf tips om gezond de Avond4daagse te lopen


De Avond4daagse is in Baarn van 2 tot en met 5 juni 2015. Kinderen lopen vier dagen lang de 5 of 10 kilometer. De vierdaagse draait om lekker buiten bewegen. Daar past gezonde voeding bij. Wat geef je een kind, zodat hij of zij lekker kan lopen? En wat krijgen ze als beloning bij de finish?
Vijf tips om gezond de Avond4daagse te lopen:

1. Zorg dat de maag van tevoren goed gevuld is
Vaak is de start al om 18.00 uur, dus een snelle bereiding van het avondeten is handig. Op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin Baarn vindt u enkele links naar gezonde, snel te bereiden gerechten.

2. Geef gewoon groente en fruit mee
Deze gezonde `snacks' zijn een goed alternatief voor snoep. Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum, kijkt terug op zijn eigen vierdaagse-ervaringen begin jaren 80. "Ik liep de Avond4daagse met schijfjes komkommer. Ouders gaven van alles mee voor onderweg: mandarijnpartjes,
worteltjes, stukjes appel, druiven. Dat kregen toen bijna alle kinderen mee."

3. Geef eventueel een boterham of krentenbol mee
Voor de `echte' trek kun je een belegde boterham of krentenbol meegeven. Dat is beter dan een energiereep of een pakje koekjes, omdat daar relatief veel calorieen en vaak weinig goede voedingsstoffen inzitten. Al is het niet per se nodig om tijdens het wandelen te eten.

4. Les de dorst met fris water
Geef voor dorst tijdens het wandelen voldoende water mee. Een halveliterflesje water is een goede optie.

5. Beloon je kind met een leuk cadeautje
Na afloop wil je kinderen natuurlijk iets geven voor deze grote prestatie. Geef ze geen snoep, maar een klein cadeau, passend bij de leeftijd. Bijvoorbeeld een leuke sleutelhanger, stikkervelletje of haarspeldjes die je aan een vrolijk lint of keycord kunt bevestigen. Of een nieuw magazine of
een bioscoopbon.

Bron: Centrum voor Jeugd en Gezin Baarn