Bestrijding eikenprocessierups


In Westervoort komt ook dit jaar de eikenprocessierups voor. Deze rups kan tot half augustus voor ongemak zorgen (jeuk, uitslag, irritatie). Op plaatsen waar veel nesten op eikenbomen zijn, bestrijdt de gemeente op een milieuvriendelijke manier de plaag.

Op eikenbomen kunt u in mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. Deze rupsen gaan 's nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (vandaar de naam eikenprocessierups).

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingstadia zijn ze in juli volgroeid. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Dit is tussen
half mei en eind juni.

De rups is te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken met dichte spinsels van vervellinghuidjes, met brandharen en uitwerpselen.

Eikenprocessierups of spinselmot?

Regelmatig verwarren mensen de eikenprocessierups met de spinselmot. Spinselmotten zijn rupsen die verschillende soorten bomen en struiken kaalvreten, in tegenstelling tot de eikenprocessierups die hoofdzakelijk op eikenbomen zit. Spinselmotten hebben geen brandharen en zijn niet hinderlijk
voor de mens.

Klachten door brandharen

Het ongemak komt vooral voor in de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen (half mei-juni) en bij verdere verspreiding van deze brandharen door de wind (juli-september). Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige haren bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen.
Stoffen die daarbij vrijkomen, roepen allergische reacties op. Deze reacties kunnen per persoon zeer sterk verschillen. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen er klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen.

Hoe voorkomt u ongemak/klachten door brandharen?

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan. Raak de rupsen en nesten niet aan. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook kleren (liefst op 60 graden). Klachten verdwijnen over het algemeen binnen
twee weken. Een zachte creme met kamfer of menthol kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Wat doet de gemeente Westervoort aan bestrijding?

Op plaatsen waar veel ongemak van de brandharen is, bestrijdt de gemeente op een milieuvriendelijke manier de plaag zo vroeg mogelijk. Dit gebeurt door het spuiten met een biologisch middel. Er wordt eind mei een start gemaakt met de bestrijding.

Als er na het spuiten nog nesten worden aangetroffen dan gaan we deze wegbranden. De gemeente bestrijdt geen processierupsen in particuliere tuinen.

Meld de processierups in Westervoort!

U kunt de gemeente helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Als u de rups ontdekt, vul dan alstublieft het meldingenformulier in of geef het telefonisch door via (026) 317 99 11.