Aanhoudingen en materialen in beslag genomen op Actiedag Aanpak Grow..


Aanhoudingen en materialen in beslag genomen op Actiedag Aanpak Growshops

Laatste update:
26-05-2015 | 18:59

Oost-Brabant - Op de 'Landelijke Actiedag Aanpak Growshops' heeft de politie in Oost-Brabant op negen locaties invallen gedaan in growshops en loodsen. Op zes locaties werden inderdaad zaken gevonden die kennelijk bestemd waren voor de inrichting van hennepkwekerijen.

Eindhoven

In Eindhoven werden bij een growshop aan de Hallenweg en een bijbehorende loods aan de Wezelstraat invallen gedaan. De politie ging mee naar binnen met controleurs van de gemeente Eindhoven. Deze controleerden bij de bedrijven of de vergunningen in orde waren en of er werd voldaan aan de wet-
en regelgeving op het gebied van bijvoorbeeld milieu. Op beide locaties trof de politie alle materialen aan om een hennepkwekerij op te richten: o.a. lampen, ventilatoren, filters, verwarmings- en afzuigapparatuur. Deze goederen zijn in beslag genomen en worden afgevoerd.

Hennepkwekerij

Hennepkwekerij

Op de Wezelstraat trof de politie in de loods bovendien een hennepkwekerij aan met daarin ruim 300 hennepplanten. Deze zijn in beslag genomen en zullen worden vernietigd. Ook de stroom werd illegaal afgetapt en is door het elektriciteitsbedrijf afgesloten. Bij de growshop werden twee mannen
(24 en 28 jaar oud) uit Eindhoven aangehouden. Zij zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek. Ook werd een personenauto in beslag genomen.

Helmond en Aarle Rixtel

Op de Torenakkerweg in Aarle Rixtel deed de politie een inval in een loods. Daar werden eveneens grote hoeveelheden materialen gevonden die gebruikt kunnen worden voor de aanleg van een hennepkwekerij. Door de politie werden twee vrachtwagens vol aan spullen en een personenauto in beslag
genomen. In Helmond werden twee loodsen doorzocht. Op een van de locaties werden geen onregelmatigheden aangetroffen. In een loods op de Bakelsedijk werden wel enkele goederen in beslag genomen.

Lampen

Overig

Door de politie werden verder nog een growshop in Oss en een loods in Best bezocht. Ook hier werd een hoeveelheid goederen voor de illegale hennepteelt aangetroffen en in beslag genomen. Nog twee doorzoekingen in Oss en Ravenstein leverden geen bijzonderheden op.

Verruiming Opiumwet

De Opiumwet is met ingang van 1 maart jl. aangepast. De voorbereidende handelingen van illegale hennepteelt zijn voortaan strafbaar. De wetswijziging biedt het openbaar minister en de politie de mogelijkheid strafrechtelijk in te grijpen, nog voordat er daadwerkelijk hennep wordt geteeld en
gevaarlijke kwekerijen in werking zijn. Ook kunnen hiermee de zogenaamde `facilitators' (zoals growshops en verhuurders van henneppanden) gemakkelijker strafrechtelijk worden aangepakt.



Op het Youtubekanaal van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant staat een kort filmpje

van de invallen.