JAMB voor de tweede keer on tour


Foto van de JAMB presentatie op de Montessorischool

De Raad van Jeugdambassadeurs in Maassluis hebben zichzelf de naam JAMB Maassluis gegeven. Ze willen graag meer bekendheid en meer kinderen betrekken bij het werk wat zij doen. Daarom zijn zij dit jaar 'on tour'.

Dit betekent dat JAMB Masssluis geregeld een school bezoeken waar zij een presentatie geven aan kinderen en geinteresseerden over hetgeen zij hebben gedaan.

Pesten

Na OKC De Westhoek ging nu de tour naar de Montessorischool Maassluis. Het thema waar de jeugdambassadeurs dit keer mee aan de slag zijn geweest is 'pesten'. Zij hebben dit onderwerp zelf gekozen omdat ze hier graag verder mee aan de slag wilden.

Gastmeiden

Lara en Ilse waren deze keer de gastmeiden. Zij hadden het allemaal prima geregeld. Na een hartelijk ontvangst werd de groep in kleine groepen gedeeld en leerlingen van de Montessorischool Maassluis gaven een rondleiding door de school.

Net iets anders

Inmiddels wist JAMB al dat sommige dingen net iets anders gaan op een Montessorischool. Er zijn geen gewone groepen maar er is een onder-, midden- en bovenbouw. Iedereen is dus een periode de jongste, middelste of oudste. Als oudste leer je dan je klasgenootjes, die misschien wel twee jaar
jonger zijn, te helpen. En je weet hoe dat moet, want je bent zelf ook de jongste geweest in die klas.

Presentatie

Na de rondleiding gaven Lara en Ilse een presentatie over pesten. Wat is pesten? Welke soorten pesten heb je? Denk aan cyberpesten. Het verschil tussen pesten en plagen werd uitgelegd. Waar kan pesten voorkomen? Op school maar ook in je buurt. Wat doet de school tegen pesten? Hoe kan je zorgen
dat er niet gepest wordt?

Tips

Andere jeugdambassadeurs vertelden ook wat er bij hen op school tegen pesten wordt gedaan. Er werden verdrietige ervaringen met elkaar gedeeld maar ook positieve verhalen met goede tips werden met elkaar besproken.

Gedragsregels

Veel klassen hebben afspraken en/of gedragsregels. Zo'n lijst met afspraken, die kinderen met elkaar aan het begin van het schooljaar gemaakt hebben, wordt in de klas opgehangen en kinderen zetten hier hun handtekening bij.

Naar elkaar luisteren en durven praten

Het was een boeiende bijeenkomst waaruit blijkt dat respect tonen, naar elkaar luisteren en durven praten over wat je dwars zit, hele belangrijke zaken zijn.

Pestweb

Al enkele weken is JAMB Maassluis met het onderwerp 'pesten' bezig. In het stadhuis, waar zij elke drie weken bijeenkomen, zijn zelfs mensen van Pestweb op bezoek geweest om JAMB voor te bereiden om zelf in hun eigen klas een les over pesten te gaan geven.

Kinderen leren van elkaar

Een aantal jeugdambassadeurs heeft deze les al succesvol gegeven. Er zijn zelfs ambassadeurs die deze les nu ook in andere groepen van hun school geven. Van wie kunnen kinderen beter leren dan van elkaar.

Raad van Jeugdambassadeurs

De Raad van Jeugdambassadeurs bestaat uit 24 kinderen en zij vertegenwoordigen alle basisscholen in Maassluis. Op deze wijze wil de gemeente Maassluis samen met de kinderen werken aan een sterk jeugdbeleid in Maassluis; voor en door jongeren.

Meer informatie

Meer informatie? Bekijk de eigen website van JAMB: www.jeugdambassadeurs-maassluis.nl.