Paul Scheffer over spanningen in de samenleving

26 mei 20:00

Paul-Scheffer

In deze derde lezing van de reeks over de weerbaarheid van de democratie spreekt Prof. dr. Paul Scheffer over spanningen in de samenleving.

Wat betekent de diversiteit aan etnische groepen, culturen en religies voor de Nederlandse democratische rechtsstaat anno 2015? Kan Nederland de spanningen die zichtbaar worden aan? Waar liggen de problemen? Hoe kunnen die worden aangepakt?

Prof. dr. Paul Scheffer is hoogleraar Europese studies aan de Universiteit van Tilburg en is publicist.

Praktische informatie

* dinsdag 26 mei

* 20.00-21.30 uur, inloop vanaf 19:30 uur

* Studio Dudok, Hofweg 1, Den Haag

* Toegang is gratis

* Aanmelden via aanmelden@prodemos.nl

Collegereeks: Weerbaarheid van de democratie

Deze lezing is onderdeel van de collegereeks `Weerbaarheid van de democratie'.

De democratische rechtsstaat is geen rustig bezit. Uit de aard van de zaak, kun je zeggen: de waarde van democratie en rechtsstaat ligt in het vermogen om vreedzaam met verschillen om te gaan, ook met sterke, ideologische verschillen. Maar daarvoor is toch een zekere gezamenlijkheid een vereiste. Een minimaal vertrouwen in de werking van de democratische rechtsstaat is essentieel. En een voorwaarde is ook dat mensen een zekere openheid en welwillendheid tonen jegens anderen.

In de loop van de tijd is de democratische rechtsstaat vaker uitgedaagd door mensen die zich er buiten plaatsten ("Jouw rechtsstaat is de mijne niet.") en ook door mensen die de neiging hebben personen of groepen buiten te sluiten. In onze tijd gaat het concreet om de sympathie van mensen voor gewelddadig jihadisme, om bedreigingen van de vrijheid van meningsuiting, om de reactie daarop in angst en in vijandigheid tegenover de Islam. De aanslagen in Parijs, de reacties en de tegenreacties daarop maken de vraag naar de weerbaarheid van onze democratie weer extra actueel.

Andere lezingen in deze reeks zijn:

* maandag 11 mei: Ernst Hirsch Ballin over de rechtsstaat

* dinsdag 19 mei : Beatrice de Graaf over de vrees voor terrorisme