Videoconcept in theatervoorstelling maakt belevingswereld blinden zichtbaar

PERSBERICHT

Utrecht, 7 april 2015

Videoconcept in theatervoorstelling maakt belevingswereld blinden zichtbaar

Locatievoorstelling Stad der blinden van Theater Utrecht in première op 26 mei

Op dinsdag 26 mei gaat de voorstelling Stad der blinden van Theater Utrecht (voorheen De Utrechtse Spelen) tijdens SPRING Performing Arts Festival in Utrecht in première. Een tienkoppige cast -waaronder Karina Smulders, Hein van der Heijden en Wendell Jaspers- speelt deze voorstelling naar het boek van Nobelprijswinnaar José Saramago. Regisseur Thibaud Delpeut zet een uitgekiend geluids- en videoconcept in om de belevingswereld van blinden inzichtelijk te maken. Hiervoor werkt het gezelschap samen met het Media- & Performance Laboratory (MAPLAB) van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De voorstelling is ook te zien tijdens Oerol op Terschelling, Over het IJ Festival in Amsterdam en Festival Boulevard in ’s-Hertogenbosch.

Campagnebeeld - Karina Smulders | Foto: Jeroen Hofman | Beeldbewerking: Pineapple Imaging

Over de voorstelling

Met Stad der blinden, naar het boek van Nobelprijswinnaar José Saramago, creëert regisseur Thibaud Delpeut een indringende audiovisuele theatervoorstelling op locatie. Stad der blinden vertelt het verhaal van een stad die plotseling wordt getroffen door een epidemie van ‘witte blindheid’. De blinden worden in quarantaine geplaatst, alwaar de omstandigheden razendsnel verslechteren. Onder druk van voedselgebrek en slechte hygiëne wordt hun menselijkheid en waardigheid tot het uiterste op de proef gesteld.

In een gelaagde enscenering met een ingenieus video- en geluidsontwerp geeft Delpeut vorm aan de hallucinante belevingswereld van de blinden. Met dat vertrekpunt werkt hij systematisch door alle lagen van beschaving, fatsoen en zelfbehoud heen, op weg naar de kern van menselijkheid. Het resultaat is een schurende, maar ook hoopgevende en onverwacht grappige reis.

De belevingswereld van blinden gevisualiseerd

Om de belevingswereld van de blinden voor het publiek te visualiseren, werkt Theater Utrecht samen met het Media- & Performance Laboratory (MAPLAB) van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. MAPLAB combineert en onderzoekt theater, interdisciplinaire maakprocessen en mixed reality technologie. Het MAPLAB is ontwikkeld door het Lectoraat Theatrale Maakprocessen van HKU en wordt geleid door Joris Weijdom, hoofd van de onderzoeksgroep Virtueel Theater.

De vraag die centraal staat in dit experiment: “Hoe geef je in een theatrale omgeving vorm aan de belevingswereld van een blind persoon die niet blind geboren is en put uit herinneringen uit een ziend bestaan?”. Voor de uitwerking van het videoconcept werkt Theater Utrecht samen met video-ontwerper Arjen Klerkx, die eerder werkzaam was voor onder andere Staats Oper Berlin, Het Holland Festival en Stage Entertainment.

Regisseur Thibaud Delpeut

Thibaud Delpeut (1978) heeft zich in enkele jaren tijd ontwikkeld tot een vaste waarde binnen het Nederlandse theaterlandschap. Zijn locatievoorstellingen Nacht en 4.48 Psychosis (selectie theaterfestival 2013) werden door de pers expliciet als dé hoogtepunten van Oerol en het Over het IJ Festival genoemd. Delpeuts regies kenmerken zich door de dilemma’s in de zoektocht naar zingeving van de mens. In zijn intense, veelal muzikale voorstellingen wordt hij steeds gedreven door de vraag waarom de wereld is zoals hij is en waarom samenleven – zowel op het persoonlijke als het maatschappelijke vlak – vaak zo ingewikkeld is. Stad der blinden is een vervolg van die zoektocht.

Schrijver José Saramago

Het oeuvre van de Portugese schrijver José de Sousa Saramago (1922) is omvangrijk. Zo schreef hij onder meer Het stenen vlot (1986), De stad der blinden (1995), Alle namen (2000) en De stad der zienden (2004) die in vele talen worden vertaald. Opgestaan van de grond (1980) is de eerste roman die hij schrijft in de stijl die hem beroemd zal maken, met lange, soms zelfs paginalange, zinnen en een geheel eigen gebruik van de interpunctie. Hij is dan 58 jaar oud. In 1998 wint hij de Nobelprijs voor de literatuur. Saramago sterft in 2010 op het Spaanse eiland Lanzarote waar hij sinds 1992 in zelfgekozen ballingschap leefde na een conflict met de destijds regerende centrumrechtse regering over het vermeende godslasterlijke karakter van zijn Het evangelie volgens Jezus Christus uit 1991.

Credits

Naar het boek van: José Saramago

Vertaling: Harrie Lemmens

Bewerking: Stijn Devillé

Regie: Thibaud Delpeut

Spel: Claire Bender, Eline ten Camp, Bram Gerrits, Sam Ghilane, Jacob de Groot, Hein van der Heijden, Wendell Jaspers, Redbad Klijnstra, Jesse Mensah en Karina Smulders

Dramaturgie: Joris van der Meer

Scenografie: Roel van Berckelaer

Video-ontwerp: Arjen Klerkx

Lichtontwerp: Casper Leemhuis

Muziek- en geluidsontwerp: Mark IJzerman en Thibaud Delpeut

Systeemontwerp geluid: Pim van den Heuvel

Castingadviezen: Hans Kemna

Speellijst

25 mei (try out) en 26 mei (première) t/m 6 juni 2015

SPRING Performing Arts Festival Utrecht

12 t/m 20 juni 2015

Oerol Festival Terschelling

2 t/m 12 juli 2015

Over het IJ Festival Amsterdam

11 t/m 16 augustus 2015

Festival Boulevard ’s-Hertogenbosch

De kaartverkoop voor de speeldata op het SPRING Performing Arts Festival is gestart. Voor actuele informatie zie: www.theaterutrecht.nl