Visie op openbare ruimte en het onderdeel bomen: denkt u mee?

Datum: 08 mei 2015

Gespreksavond dinsdag 26 mei, 20.00 uur in gemeentehuis

De gemeente gaat opnieuw kijken hoe de openbare ruimte moet worden ingericht en onderhouden. Het gaat daarbij om de vraag welke kwaliteit de openbare ruimte zou moeten hebben. Het openbaar groen en de wegen zijn de meest beeldbepalende elementen van de openbare ruimte.

Kwaliteitsplan Beheer Openbare Ruimte

In 2009 heeft de gemeenteraad het Kwaliteitsplan Beheer Openbare Ruimte (het KBOR) vastgesteld. Daarin zijn de kwaliteitseisen vastgelegd voor het beheer van de diverse onderdelen van de Openbare Ruimte. De gemeente heeft daarna moeten bezuinigen. Mede daardoor moet het Kwaliteitsplan Beheer nu geactualiseerd worden. Dat willen wij graag in samenspraak met u als bewoners doen.

Bunnik, een groene gemeente

Vanuit een brede insteek, kijkend naar de hele openbare ruimte, willen wij eerst kijken naar de bomen. De gemeente Bunnik heeft een groot en veelzijdig bomenbestand. Daardoor wordt onze gemeente als een groene gemeente ervaren. Velen karakteriseren onze gemeente als de "groene voortuin" van de gemeente Utrecht.

Bomen dragen bij aan een goed woon- en leefklimaat en geven structuur aan de gemeente, zij voorzien ons van zuurstof en zorgen in de zomer voor schaduwwerking. Uit het burgerinitiatief in Odijk (2013) dat resulteerde in de boomplantdag, is gebleken dat veel bewoners de aanwezigheid van gemeentelijke bomen waarderen. Maar er zijn ook inwoners die (over)last van bomen ondervinden en de gemeente vragen om bomen te kappen. Ook daar heeft de gemeente aandacht voor.

Bomenbeheer in de toekomst

De vraag is nu hoe de gemeente met die verschillende belevingen op een verantwoorde wijze kan omgaan. De afgeleide vraag daarbij is wat dit voor het bomenbeheer voor de toekomst betekent. Welke bomen willen wij handhaven, welke kunnen worden vervangen of juist niet.

Op die vragen wil de gemeente samen met u als bewoners de antwoorden vinden. Het resultaat gaan wij vervolgens vastleggen in een "Visie op gemeentelijke Bomen.

U bent van harte welkom!

De gemeente nodigt u van harte uit om bij deze gespreksavond over de "Visie op bomen" aanwezig te zijn.