Simavi, Rutgers en Women on Wings starten programma over menstruatie

P E R S B E R I C H T

Utrecht, 20 mei 2015

Simavi, Rutgers en Women on Wings starten programma over menstruatie

Geef meisjes in India iedere maand 1 week extra

Van 26 mei t/m 8 juni vindt de campagne 1WeekExtra plaats waarmee Simavi, Rutgers en Women on Wings aandacht vragen voor hun programma over menstruatie in India. Daarmee verbeteren ze de komende drie jaar de situatie van menstruerende meisjes en vrouwen in Bihar. Kennis over menstruele hygiëne en beschikbaarheid van maandverband maken een wezenlijk verschil voor het dagelijks leven en het opbouwen van een toekomst. Sofie van den Enk is trots op haar ambassadeurschap van 1WeekExtra. ‘Vrouw worden is iets feestelijks en leuks. Ik gun dat meisjes en vrouwen in India ook. En als je ongesteld bent, moet je leven gewoon doorgaan.‘

Meisjes en vrouwen op het platteland in India kunnen tijdens hun menstruatie vaak niet volledig deelnemen aan het dagelijks leven. In plaats van 4 weken doen zij eigenlijk maar 3 weken per maand mee. 1WeekExtra maakt het mogelijk dat zij er een vierde week bij krijgen. Om te werken, om naar school te gaan, om zichzelf te kunnen ontwikkelen.

De campagne 1WeekExtra richt zich op meisjes en vrouwen in Nederland tussen de 18 en 49 jaar. Met de campagne willen Rutgers, Simavi en Women on Wings bewustwording creëren en de problematiek rond menstruatie in India onder de aandacht brengen in Nederland. Daarvoor activeren ze vrouwen en meisjes op verschillende manieren om een eigen invulling te geven op de vraag ‘wat zou jij doen met 1 week extra?’ Op het webplatform 1weekextra.nl is alle informatie over de campagne en het programma in India te vinden, waaronder campagnefilms, interactieve tools, feiten en cijfers, en foto’s en videofragmenten van meisjes en vrouwen uit India.

Het programma in India vindt plaats in de districten Munger en Bhagalpur in de staat Bihar in het noorden van India. Daar wonen totaal 1.320.000 meisjes en vrouwen tussen de 12 en 49 jaar. De noodzaak tot verandering is groot. Zo gelooft 10% van de vrouwen in India dat menstruatie een ziekte is, is 87% van de meisjes totaal onvoorbereid als zij voor het eerst ongesteld worden, gaat 28% van de meisjes niet naar school tijdens hun menstruatie door gebrek aan faciliteiten en materialen, en gebruiken 300 miljoen meisjes en vrouwen onhygiënische materialen tijdens hun menstruatie.

Het programma in India maakt menstruele hygiëne bespreekbaar op scholen, in dorpsgemeenschappen en gezondheidscentra en bij de overheid door voorlichting en trainingen. Dit met behulp van lokale vrouwelijke rolmodellen. Daarnaast wordt een kenniscentrum opgericht en komen er duurzame verkoop- en distributiekanalen voor maandverband. Deze kanalen genereren inkomen voor deze vrouwen. Bihar is één van de armste en meest ongezonde staten in India. In Munger en Bhagalpur lopen nog geen projecten rondom menstruatie. Wel zijn er sterke lokale partners aanwezig om het programma samen mee op te pakken.

Het uiteindelijk doel van het programma in India is dat 660.000 vrouwen en meisjes in Bihar goed geïnformeerd zijn en een betere menstruele hygiëne realiseren, 165.000 vrouwen en meisjes toegang krijgen tot betaalbaar maandverband via een lokaal distributienetwerk met vrouwelijke ondernemers, 815 vrouwen daar werk in hebben, en 200.000 mannen en jongens op de hoogte zijn van menstruatie en het belang van menstruele hygiëne.

1WeekExtra en het programma in India zijn tot stand gekomen met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij.

Bekijk hier de online Perskit: www.1weekextra.nl