Database van Fins boscentrum met gegevens van bosgebieden in particulier bezit bereikt 10 miljoen hectare

Database van Fins boscentrum met gegevens van bosgebieden in particulier bezit bereikt 10 miljoen hectare

LAHTI, Finland - (Business Wire)

De database met gegevens over bosgebieden in particulier bezit van het Fins boscentrum (Suomen metsaekeskus) is waarschijnlijk een van 's werelds meest uitgebreide databases over bosbestanden. In mei overschrijden de bosopstanden waarop de gegevens van bosgebieden in particulier bezit betrekking hebben de mijlpaal van 10 miljoen hectare. Dit vertegenwoordigt 70 procent van de oppervlakte van de Finse bosgebieden in particulier bezit.

De gegevens over de bosbestanden bevatten informatie over grond, het volume en de groei van het hout, alsmede de behoeften met betrekking tot bosbeheer en de kapmogelijkheden. Tijdens de lente en het begin van de zomer van dit jaar zal de database worden uitgebreid met meer dan een half miljoen hectare, wanneer gegevens die vorige zomer zijn verzameld door middel van laserscans op basis van detectie op afstand door de e-service Metsaeaen zullen worden bekendgemaakt aan de Finse boseigenaren.

De database is het resultaat van langdurige inspanningen. Het fundament voor de uitgebreide gegevens werd gelegd door bosplanningswerkzaamheden die aan het begin van de jaren 2000 werden uitgevoerd in de vorm van veldwerk. Nu worden alle gegevens die met betrekking tot de bossen zijn verzameld voortdurend bijgewerkt met behulp van kennisgevingen en groeiberekeningen die door het Fins boscentrum worden ontvangen. Bosinventarisatie op basis van detectie op afstand ging van start in 2010. Uiterlijk in 2020 zullen alle bossen in particulier eigendom in Finland zijn geinventariseerd met behulp van laserscanning. Deze detectie op afstand wordt in elk gebied ongeveer eenmaal per 10 jaar herhaald.

De inventarisatiemethode op basis van laserscanning waarmee vijf jaar geleden is begonnen, heeft de kosten van de inventarisatie van de bossen aanzienlijk verlaagd. Gegevens kunnen nu in het gunstigste geval worden verzameld voor vijf euro per hectare. De verzameling van vergelijkbare gegevens door middel van veldwerk kostte bijna vier keer zoveel.

De gegevens met betrekking tot de bosbestanden zijn beschikbaar voor alle eigenaars van bossen en exploitanten binnen de bosindustrie. Bijna 40.000 boseigenaars maken reeds gebruik van de gegevens die beschikbaar zijn over hun eigen bossen, toegankelijk via de e-service Metsaeaen.fi van het Finse boscentrum. Met toestemming van de boseigenaars kan het Finse boscentrum de gegevens met betrekking tot de bosgebieden ook beschikbaar stellen aan exploitanten binnen de industrie.

Up-to-date gegevens over bosbestanden en de goede toegankelijkheid van dergelijke gegevens dragen bij tot goed bosbeheer, voldoende beschikbaarheid van bosgebieden en beschikbaarheid van hout voor de markt.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Bekijk het oorspronkelijke bericht op businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20150526005284/nl/

Fins Boscentrum (Suomen metsaekeskus)

Ari Eini, Directeur

Tel. +358-40-822-6445

ari.eini@metsakeskus.fi

of

Jorma Jyrkilae, Service Manager, Forest Data

Tel. +358-40-723-2641

jorma.jyrkila@metsakeskus.fi

Zie het origineel.