Kamervragen: Nederlandse stem voor Israelveroordeling WHO

in Nederland / door Mike Durand / op 26/05/2015 om 12:08 / Tags: Gaza, Golan, Tweede Kamer, VN, VS

De Tweede Kamerleden Van der Staaij (SGP), Ten Broeke (VVD) en Voordewind (CU) hebben op 23 mei schriftelijke vragen gesteld aan minister Koenders, die ingaan op de eenzijdigheid en vooringenomenheid van de resolutie die 20 mei door de Wereld Gezondheid Raad is aangenomen. De Nederlandse steun voor een veroordeling van (uitsluitend) Israel door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO), voor het 'schenden van gezondheidsrechten in bezet Palestijns gebied, inclusief Oost-Jeruzalem, en in de bezette Syrische Golan' wordt door deze Kamerleden ter discussie gesteld.

De Kamerleden vragen zich af waarom Nederland deze resolutie, samen met alle andere EU-lidstaten heeft gesteund. De Verenigde Staten, Canada en Australie hebben juist tegen deze resolutie gestemd, andere landen onthielden zich of waren afwezig. De leden vragen zich daarom dan ook af welke afweging de Nederlandse regering als basis heeft genomen voor het besluit tot deze eenzijdige veroordeling van Israel en wenst bevestiging van de regering dat dit de enige aangenomen resolutie ooit in de geschiedenis van de Wereld Gezondheid Raad is. Hierover was ophef ontstaan, vooral omdat Israel bijvoorbeeld gewonden uit de Syrische burgeroorlog medische behandeling geeft.

Van der Staaij, Ten Broeke en Voordewind vragen de regering dan ook of deze van mening is dat Israel de ergste schender van gezondheidsrechten ter wereld is, zoals de uitkomst van deze assemblee doet vermoeden. Zeker in het licht van de gezondheidstoestand van de bevolking in bijvoorbeeld Syrie, Oekraine of Jemen, waarover lokale hulpdiensten regelmatig de noodklok luiden en die zij als `alarmerend' omschrijven. Het zou de Nederlandse regering sieren de Wereld Gezondheid Raad er op te wijzen dat er in het Midden-Oosten vele brandhaarden zijn waar zij aandacht aan zou dienen te besteden.

De leden wijzen minister Koenders op de uitspraak van voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Timmermans, op 12 mei 2013 in de Tweede Kamer over de VN-Mensrechtenraad en Israel zei: "Ik geef toe dat Israel vaak een gemakkelijke afleidingsmanoeuvre is [...] als het af en toe in een bepaalde regio niet lekker gaat, krijgt Israel vaak de schuld. Ook als Israel er niets mee te maken heeft, wordt er al heel snel naar Israel gewezen." Zij hopen dat minister Koenders bereid is zich tegen dergelijke `Israel bashing' in te zetten, zoals Timmermans deed inzake de VN-Mensenrechtenraad.

Op 20 mei was er in de Tweede Kamer ook een debat over de situatie in Israel en de Gazastrook.