Kavelruilproject Markelosebroek-Stokkumerbroek vordert gestaag

Kavelruilproject Markelosebroek-Stokkumerbroek vordert gestaag

26 mei 2015

Op de voorlichtingsbijeenkomst begin dit jaar werd duidelijk dat er in de gemeente Hof van Twente veel animo is voor het opstarten van een vrijwillige kavelruil in het deelgebied Markelosebroek-Stokkumerbroek. Inmiddels zijn de wenszittingen uitgevoerd en hebben de leden van de kavelruilcommissie, het Kadaster, Wilco Pasman en Seine Grefelman van ongeveer 50 grondeigenaren uit het gebied de wensen met betrekking tot herverkaveling in beeld. Pasman en Grefelman zijn beiden namens Stimuland bij dit project betrokken, respectievelijk als gebiedsmanager en als kavelruilcooerdinator.

Kansen

Pasman en Grefelman trekken bij dit kavelruilproject nauw samen op met de leden van de kavelruilcommissie en het CKO. Vanuit de eerste analyse ziet de commissie mooie kansen voor het verbeteren van de verkaveling in dit Markelosebroek-Stokkumerbroek. Denk bijvoorbeeld aan huiskavelvergroting, kavelconcentratie, afstandverkorting en vormverbetering. Momenteel wordt er al flink gepuzzeld en komen de eerste ruilplannen in beeld.

Verschillende belangen

Het gebied Markelosebroek-Stokkumerbroek beslaat ongeveer 4.900 hectares. Het merendeel van de grond is in het bezit van particuliere eigenaren. Ook de lokale overheid, natuurbeherende instanties, Bureau Beheer Landbouwgronden en overige instanties bezitten grond in dit gebied en worden daarom ook bij de kavelruil betrokken. Grefelman is zeer ervaren in het begeleiden van dit soort projecten en speelt het hele jaar door in verschillende gebieden een actieve rol als kavelruilcooerdinator. Hij weet wat er in welk gebied speelt en kan zich goed inleven in de situatie van de individuele deelnemers. Als geen ander is hij in staat vanuit zijn onafhankelijke positie de belangen van alle betrokken partijen goed te vertegenwoordigen.

Win-Win

Waar Grefelman ook komt, of het nu een CKO-project is of niet, overal merkt hij dat grondeigenaren, omdat ze verschillende belangen hebben, vaak niet uit zichzelf contact met elkaar zoeken om een eventuele ruil bespreekbaar te maken. Tegen Grefelman praten ze makkelijker, hij heeft geen belang bij de uitkomsten van een eventuele ruil. Grefelman: "Ook nu in Markelosebroek-Stokkumerbroek merk ik weer dat ik door mijn onafhankelijke positie deuren kan openen die anders vaak gesloten blijven. En het openen van deze deuren resulteert in negen van de tien gevallen voor de betrokken partijen een win-win situatie op. Mooi toch? Daar doe ik het voor."

Groot en klein

Pasman en Grefelman en hun collega Egbert Wever zijn vanuit Stimuland inmiddels bij ongeveer 20 grootschalige kavelruilprojecten betrokken. Bij de helft van deze projecten werken zij naar volle tevredenheid samen met het CKO. Naast grootschalige ruilprojecten helpt Stimuland ook bij kleine ruilingen met bijvoorbeeld drie of vier partijen. Door bij deze ruilingen de mogelijkheid te verkennen om extra partijen te betrekken, ontstaan er in de praktijk vaak nog meer verbetermogelijkheden. "Het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn, ook kleinere ruilingen kunnen mooie resultaten voor de deelnemende partijen opleveren. Of het nu gaat om veel of weinig betrokkenen, wij stellen onze expertise graag beschikbaar", aldus Pasman